xcounter
#

Програма LongShot: винищувачі та бомбардувальники отримають власні безпілотники з ракетами

4477
Програма LongShot: винищувачі та бомбардувальники отримають власні безпілотники з ракетами

Безпілотник матиме власні ракети "повітря-повітря" та значно збільшить дальність ураження цілі пілотованим літаком

Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів США DARPA планує створити безпілотний літальний апарат, що матиме власну зброю й запускатиметься з винищувачів.

Так, 8 лютого DARPA оголосила про укладення контрактів з General Atomics, Lockheed Martin і Northrop Grumman на перший етап програми, під час якої компанії представлять власні проєкти у рамках програми LongShot.

Читайте також: Великобританія на крок ближче до "безпілотних винищувачів": Королівські ПС уклали контракт зі Spirit AeroSystems​
Безпілотник та винищувач
Концепція взаємодії БПЛА та винищувачів набуває все більш чітких обрисів

Як пояснюють у DARPA, теперішні концепції переваги в повітрі базуються на сучасних ударних винищувачах, що проривають ППО противника та знищують ті чи інші цілі.

Разом з тим, новий безпілотник під назвою LongShot надасть винищувачам та бомбардувальникам нові можливості: вони зможуть зависнути на безпечній відстані (наприклад, за межами ураження ворожих засобів ППО) та запустити безпілотник, який матиме змогу знищити декілька цілей власними ракетами "повітря-повітря".

Таким чином, LongShot створить умови для більш ефективних ракетних ударів, значно збільшивши дальність ураження цілі пілотованим літаком, а також мінімізує як ризики для пілотів, так і втрату недешевих літаків.

"Програма LongShot змінює парадигму бойових дій у повітрі, – кажуть представники DARPA. – Цей безпілотник порушує традиційну систему поступового покращення зброї, надаючи альтернативний засіб підвищення бойових можливостей".

Наразі відомо, що безпілотник LongShot міг би запускатися із зовнішньої підвіски на винищувачах або ж з внутрішнього відсіку на бомбардувальниках. Потенційними замовниками такого безпілотника можуть бути як ВПС, так і ВМФ США.

Як відомо, DARPA запустила програму LongShot у 2021 фінансовому році – для початку робіт за проєктом треба 22 мільйони доларів. Разом з тим, на наступних етапах програми LongShot буде побудована та випробувана повномасштабна демонстраційна система повітряного базування, здатна здійснювати керований політ та запускати зброю.

Читайте також: РФ експериментувала із способами відбиття атак безпілотників: допоможе тільки аерозоль