xcounter
#

На деякі комплектуючі до Rafale треба 36 місяців, але Франція хоче робити по три літаки на місяць

13633
Конвеєр по виробництву Rafale, ілюстративне фото від Dassault Avitaion
Конвеєр по виробництву Rafale, ілюстративне фото від Dassault Avitaion

Із яким поточним темпом виготовляються ці літаки, і які вузькі місця в процесі виробництва

Французька аерокосмічна компанія Dassault наразі вийшла на середній темп виробництва по 2 літаки Rafale на місяць, в 2020 році цей показник був меншим навіть за один літак на місяць. Водночас компанія має намір до кінця 2024 року вийти на середній темп випробництва по три Rafale на місяць, навіть якщо при цьому можуть бути свої технологічні обмеження.

Так, наприклад, для виробництва окремих комплектуючих до "Рафалів" необхідно іноді навіть 36 місяців. Про це пише французьке видання La Tribune з посиланням на слова генерального директора Dassault Еріка Трапп’є (Eric Trappier).

Читайте також: Оновлений морський дрон "Sea Baby 2024": 1 тонна вибухівки на 1000 км

Зазначається, що якщо портфель замовлень на Rafale ростиме й далі, то то Dassault буде прагнути вийти на середній темп виробництва уже по чотири літаки на місяць. Для розуміння – якщо за весь 2023 рік портфель замовлень на ці винищувачі збільшився на 60 одиниць, то лише за січень 2024 року – збільшився на 18 одиниць.

Історія загалом виглядає цікаво, особливо якщо пригадати про публікацію в січні 2024 року про перспективи виробництва "Рафалів", яку тоді видав Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS), і в котрій окреслювалась наступна проблема - Франція набрала контрактів по 24 Rafale на рік, але встигає зробити лише 13..

Конвеєр по виробництву Rafale, ілюстративне фото від Reuters

В цій публікації зазначалось також, що наразі Dassault уже має портфель замовлень на 228 літаків Rafale. Цикл виробництва самих літаків в середньому може складати 36 місяців, що є доволі високим показником на ринку, водночас є певні проблеми з фактичним темпом виробництва.

Так, наприклад, в 2023 році компанія планувала зробити 15 літаків, але встигла всього 13. Однак щоб вчасно виконувати свої контрактні зобов’язання в 2024-2025 роках, Dassault має виготовляти не менше 20 літаків на рік, а в 2026-2033 роках вийти на виробництво взагалі не менше 24 літаків на рік.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Хорватія через три роки отримала половину вживаних Rafale, але зараз це супер-угода.

Читайте також: ЗСУ показали деталі створення потужних ліній фортифікацій: бетон, капсули та протитанкові рови (відео)