xcounter
#

ЗСУ показали деталі створення потужних ліній фортифікацій: бетон, капсули та протитанкові рови (відео)

ЗСУ показали деталі створення потужних ліній фортифікацій: бетон, капсули та протитанкові рови (відео)
4372

На Авдіївському напрямку формується нова лінія довготривалої оборони з ровами, бетонними бункерами та траншеями за новим стандартом

Генеральний штаб Збройних Сил України показав лінію довготривалої мережі фортифікацій, які зараз активно формуються на другому рубежі оборони, зокрема й в операційній зоні ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку.

"Це насамперед десятки нових взводних опорних пунктів із сотнями метрів зиґзаґоподібних траншей - із вогневими ячейками, перекритими щілинами, подекуди із бронекапсулами, що дозволяють ефективно вести оборону та підвищувати безпеку особового складу. Це також капоніри, протитанкові рови, бетонні бункери, "зуби дракона", інші укріплення", - йдеться у повідомленні, до якого докладено й відео.

Читайте також: Нацгвардійці показали, як знищили скупчення техніки рашистів: три гаубиці "Мста-Б" і три "мотолиги"

Слід звернути увагу, що Генштаб також зазначив, що спорудження нових фортифікацій триває з грудня 2023 року, що є прямою відповіддю на закиди, мовляв, у цьому напрямі нічого не робилось.

Зазначено, що наразі змінено нормативи, й траншеї стали глибші та ширші, замість 1,5 метра висоти та 0,8 метра ширини тепер створюються траншеї глибиною 2 метри, до якого слід додати висоту бруствера та шириною 1 метр. Таке рішення прийнято для того, щоб було можливо пересуватись не пригинаючись, а також для можливості транспортування поранених. Також тепер траншеї перекривають з метою захисту від дронів.

Вже стандартизованим рішенням стало використання так званих "капсул" - готових укриттів, які закопуються у землю й призначені для проживання особового складу на взводному опорному пункті.

капсула воп

Також було пояснено, чому все не "заливають бетоном". Зокрема воєнні інженери зазначили, бо бетон все ж таким має свої недоліки. Зокрема при обстрілі він стає джерелом вторинних уламків, а з під бетонних завалів вибратись значно складніше ніж з дерев'яних.

Водночас з боку Defense Express можемо нагадати, що на другій лінії оборони використовується деревина, а вже на третій - бетон. Й це пов'язано з тим, що спорудженням бетонних споруд займаються підрядні компанії з цивільною технікою, а на озброєнні інженерних підрозділів такої просто немає й така ситуація у багатьох арміях, а не лише у ЗСУ. Але це не означає, що "бетонних" ліній оборони ніхто не будує.

Також лінія оборони - це не лише траншеї та вогневі точки, це й протитанкові загорожі - рови, ескарпи, надовби, й вони також активно створюються. І як підкреслюється, "розташування фортифікацій враховує особливості рельєфу та інших елементів місцевості, наявність панівних висот, водних перешкод, доріг тощо".

Але звісно це не означає, що все не так безхмарно, як би не хотілось у питанні фортифікації. Й починаються вони банального з того, що саме інженерні війська ЗСУ дуже сильно були пошматовані до 2014 року й були кардинально скорочені, а й навіть за часи АТО та ООС далеко не завжди отримували пріоритет у розвитку та розширенні можливостей.

Читайте також: "Контактом" по "Реликту": рашисти додатково бронюють Т-90М "Прорыв" чим знайшли