xcounter
#

Літаком майбутнього має бути "командний винищувач": керувати іншими так само важливо, як і пускати ракети

2070
Ілюстративне зображення, джерело – MBDA
Ілюстративне зображення, джерело – MBDA

У Європі, схоже, зробили невеликий крок вперед у програмі FCAS

Пан’європейська програма створення бойової авіаційної системи майбутнього FCAD, зокрема і літака наступного покоління NGF, попри всі проблеми, поступово просувається вперед – нещодавно головнокомандувачі трьох країн-учасниць програми підписали документ щодо подальших дій переходу проєкту на наступний етап, розповідають у виданні Defense News.

FCAS винищувач шостого покоління
Інфографіка: Airbus

Зокрема директор програми FCAS генерал повітряних сил Франції Жан-Люк Морітц описав підписаний сторонами документ як "загальне оперативне бачення" щодо основних вимог з розробки "системи бойових дій наступного покоління" з урахуванням майбутнього поля бою. І, зокрема, пояснив ключові положення щодо FCAS.

Читайте також: Новий євровинищувач FCAS за 100 млрд доларів: що наразі не так з цією програмою

Так, одним з елементів програми FCAS буде винищувач Next Generation Fighter (NGF), який буде позначатися як "командирський винищувач" – тобто це буде автономний бойовий літак, який має забезпечувати функції С2 – управління та контролю як іншими бойовими засобами, так і безпілотними компонентами.

"Збалансований командний винищувач – це те, що нам потрібно", – відзначає Морітц, акцентуючи на тому, що у майбутньому літаку нового покоління однаково важливими будуть як командні функції, так і його власне винищувальні можливості – діяти як традиційний винищувач, щоб протистояти сильним противникам у війні майбутнього.

Звичайно, що в літак буде інтегровано технології штучного інтелекту, які – у випадку пілотованих версій літаків – допоможуть "розвантажити" пілотів, зокрема візьмуть на себе функції управління, наприклад, тими ж безпілотними літальними апаратами.

Які, своєю чергою, будуть "веденими" для літака і використовуватимуться за тактикою "повітряного рою", і за допомогою тих же технологій штучного інтелекту будуть створювати на полі бою непередбачувані для противника сценарії.

Водночас головною задачею програми FCAS буде навіть не сам винищувач, а та сама так звана "бойова хмара", у рамках якої і будуть діяти всі платформи. Серед ключових вимог також відзначаються наступні – здатність протидіяти завадам зв‘язку, високий рівень конфіденційності "хмари" та кібербезпека, що з урахуванням сьогоднішніх тенденцій загалом виглядає доволі логічним.

З цікавого щодо програми FCAS – що на церемонії підписання угоди був також присутній генерал-майор Тьєррі Дюпон, головнокомандувач авіації Бельгії – нагадаємо, раніше повідомлялося, що Бельгія приєдналася до проєкту як спостерігач, втім, ймовірність безпосередньої участі цієї країни в проекті була розкритикована однією з компаній-учасниць програми FCAS.

Читайте також: Чи захопить F-35 Європу: майбутнє європейських літаків Rafale, Eurofighter, Gripen, перспективних FCAS та Tempest