xcounter
#

Один з учасників FCAS розкритикував ймовірну участь Бельгії у програмі, дорікнувши закупівлею F-35

3716
F-35, фото U.S. Air Force
F-35, фото U.S. Air Force

І це насправді дуже дивна причина, бо закупівля винищувачів F-35 малоймовірно може бути адекватним аргументом для відмови в участі програми створення літаків шостого покоління

Європейська програма зі створення винищувача шостого покоління FCAS або ж Future Combat Air System може отримати нового "спостерігача" – уряд Бельгії натякнув на те, що не проти взяти участь у цьому проєкті, як розповідає видання Defense News з посиланням на джерело в аерокосмічній галузі

Так, загалом "оборонка" Бельгії протягом останнім часом наполягає на тому, що уряд країни зрештою має визначитися із тим, до якого саме проєкту винищувача шостого покоління і в якій ролі приєднається ця країна, і сьогодні Бельгія веде перемовини з учасниками програми FCAS, щоб взяти у ній участь у "статусі спостерігача".

NGF - концепт Airbus
NGF - концепт Airbus

І якщо участь Бельгії у програмі FCAS саме в цій ролі схвально оцінюється одним з учасників програми, а саме гендиректором Dassault Aviation Еріком Трап’є – бо така роль не надає жодних зобов’язань щодо подальшої участі країни у проєкті – то вже безпосереднє приєднання Бельгії до програми як учасника очільник французької компанії оцінює вкрай негативно.

А вся річ у тім, що, ще п’ять років тому, у 2018 році, Бельгія вирішила закупити винищувачі п’ятого покоління F-35, і тому, за словами Трап’є, він "він не бачить сенсу" брати в програму FCAS ще більше країн-учасників програми F-35: "Навіщо мені звільняти місце на моєму заводі, у моєму конструкторському бюро для людей, що обрали F-35?".

Водночас варто розуміти, що це – лише коментар окремого учасника програми, а не спільна позиція. На це зокрема звернула увагу й міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер: "Ставки набагато вищі, ніж коментарі боса компанії". Окремо вона відзначила, що винищувач наступного покоління – чи то FCAS, чи то GCAP (спільний проект Global Combat Air Program Великої Британії, Японії та Італії) – має стати "структурною програмою для нашої оборони". Ну і що відповідно бельгійська "оборонка" має бути інтегрована в той чи інший проєкт.

Та й загалом – претензії очільника щодо F-35 насправді виглядають як мінімум дивно, бо, наприклад, та ж Німеччина, яка є одним з учасників проекту FCAS, виділяє 10 млрд євро на закупівлю 35 винищувачів F-35. І це насправді цілком. може бути ознакою того, що німці вирішили "перестрахуватися", бо загалом майбутнє проекту FCAS не те, щоб цілком однозначне.

Схожу думку висловлює дослідник з бельгійського Королівського інституту оборони Ален Де Нев, який відзначає, що участь у програмі F-35 навряд чи може виправдати відмову щодо приєднання до інших європейськи проєктів зі створення літаків.

Airbus FCAS NGF
Фото: Airbus

Зрештою, представник іншої компанії, що бере участь у проєкті FCAS, а саме Airbus, у коментарі виданню відзначив, що рішення щодо нових учасників програми винищувача шостого покоління є політичним і залежить від трьох країн-партнерів, що беруть участь у програмі – Німеччини, Франції та Іспанії.

Загалом це вже не вперше, коли "щось не так" у контексті програми FCAS випливає саме з боку Dassault Aviation – наприклад, раніше той же Трап’є назвав "всевдополітичною заявою" оголошену Німеччиною та Іспанією політичну угоду про перехід програми FCAS на наступну фазу, посилаючись на проблеми із затримкою програми.

Насправді небажання Dassault Aviation щодо нового учасника програми FCAS можна пояснити доволі просто – бо у такому випадку треба буде знову розподіляти долі кожного учасника у проєкті. Зрештою, Трап’є вже раніше заявляв, що Dassault хоче бути "безальтернативним лідером" в одному з елементів FCAS, а саме безпосередньо винищувачі, тому амбіції компанії в проєкті цілком зрозумілі. Але питання в тому, чи не завадять такі амбіції подальшій реалізації програми FCAS загалом.

Читайте також: Чи захопить F-35 Європу: майбутнє європейських літаків Rafale, Eurofighter, Gripen, перспективних FCAS та Tempest