xcounter
#

Літаки ще не можуть збивати балістику, але ефектна поява F/A-18 Hornet з AIM-174 наближає таку можливість

4652
F/A-18 з SM-6, вона ж AIM-174, липень 2024 року (фото: @aeros808)
F/A-18 з SM-6, вона ж AIM-174, липень 2024 року (фото: @aeros808)

Які деталі треба розуміти про цей проект, який ведуть ВМС США

Сучасні бойові літаки наразі не можуть збивати балістичні чи аеробалістичні ракети, бо у них на це нема відповідного озброєння. Такий порядок речей хочуть виправити як мінімум ВМС США, котрі почали проект по адаптації морської зенітної ракети SM-6, що здатна збивати балістику, під палубні літаки F/A-18 Hornet, і в такій конфігурації ця ракета отримує позначення AIM-174.

Вперше про появу "Хорнета" з AIM-174 в рамках відповідного проекту ВМС США стало відомо на початку липня 2024 року, і там одразу була мова про про дальність бою 500+ км та літаючу ПРО.

Читайте також: Поляки думали, що російський Су-30СМ над Чорним морем збив F-16 чи Patriot, і на це теж треба звернути увагу
F/A-18 Hornet одразу з чотирма AIM-174 в польоті, вересень 2024 року, фото - point_mugu_skies, наводить The War Zone

Тепер же портал The War Zone опублікував нові зображення, які очевидно вказують на новий виток цієї програми, і ці кадри виглядають доволі ефектно.

Для початку, ми там можемо побачити F/A-18 Hornet у специфічному чорному окрасі, який може вказувати на належність до випробувальної екскадрильї Nine (VX-9) "Vampires", розміщеної на базі випробування озброєнь морської авіації (NAWS) у Чайна-Лейк, штат Каліфорнія.

Ба більше, ми там можемо побачити "Хорнет" не просто у чорному окрасі, а з досі небаченим бойовим навантаженням, до якого входить одразу чотири протибалістичні ракети AIM-174, три ракети "повітря-повітря" типу AIM-120 AMRAAM та дві ракети "повітря-повітря" малої дальності AIM-9X.

Однак у цій ефектній картині далі є свої нюанси, пояснення по яким буде нижче.

F/A-18 Hornet одразу з чотирма AIM-174 в польоті, вересень 2024 року, фото - point_mugu_skies, наводить The War Zone

Для початку, літак на цій фотографії летить не з бойовими, а з навчальними ракетами, на що вказують відповідні позначки. Тобто те, що ззовні виглядало як "ступінь озброєності до зубів", насправді виявилось скоріше перевіркою масогабаритних та аеродинамічних характеристик.

Іншими словами - судячи з усього, американських військових в даному епізоді цікавило, яку максимальну кількість ракет AIM-174 за один виліт може підняти "Хорнет".

Як для себе оцінили цей епізод ВМС США, наразі не повідомляється. Але очевидно, що це був важливий крок, перш ніж переходити до нового важливого етапу – безпосередніх відпрацювань, як збивати балістичні цілі з F/A-18 Hornet із використанням відповідно адаптованих SM-6, вони ж AIM-174.

Раніше Defense Express писав про те, що США мали F-14 Tomcat із AIM-54 Phoenix, щоб збивати Ту-22М з Х-22, а тепер в них буде F/A-18E Hornet із AIM-174.

Читайте також: За крок до екологічної катастрофи від удару РФ Х-22 з Ту-22М3: замість судна з пшеницею міг бути танкер