xcounter
#

Крилаті ракети Taurus для ЗСУ: чи буде Німеччина передавати далекобійне озброєння Україні

3915
Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland
Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland

Ці ракети були б чудовим доповненням до Storm Shadow, які ЗСУ вже ефективно використовують для ударів по рашистах

Німеччина не планує передавати Україні далекобійні ракети – очільник оборонного відомства Німеччини Борис Пісторіус "знову відкинув можливість передачі Києву крилатих ракет Taurus", таку інформацію міністр оборони озвучив в інтерв’ю виданню DW.

крилата ракета TAURUS KEPD 350E Україна Німеччина
TAURUS KEPD 350E, фото ілюстративне, джерело – MBDA

Нагадаємо, наприкінці травня у німецьких ЗМІ – на фоні передачі Україні британських далекобійних ракет Storm Shadow – згадали, що Німеччина також має цікавий варіант посилення далекобійних можливостей ЗСУ під назвою Taurus KEPD 350 – крилата ракета із 481-кг тандемною бетонобійному бойовою частиною MEPHISTO, яка може нищити цілі на відстані у близько 500 км.

Читайте також: Німеччина хоче купити Leopard 2 за неймовірним цінником у понад 32 млн доларів за машину

І деякі німецькі політики стали просувати ідею передачу цих ракет Україні – мовляв, це чудовий варіант, щоб нищити російські позиції в глибокому тилу, та й загалом, з 600 поставлених Німеччині ракет Taurus сьогодні на озброєнні перебуває тільки 150 ракет, і ще 450 – на зберіганні, і тому їх можна було б відновити й передати Україні.

І навіть у контексті можливого постачання ракет Taurus розглядався варіант, а чи можна було б взагалі виробляти ці ракети в Україні з прицілом вже на довгострокову перспективу.

Але Пісторіус наголошує, що ракети передаватися не будуть. Причини такого рішення Пісторіус не називає, водночас їх насправді може бути багато – від банального небажання передавати саме далекобійне озброєння до більш прагматичних варіантів щодо стану ракет, які перебувають на зберіганні.

Разом з тим, Німеччина продовжує посилювати Україну озброєнням та військовою технікою і минулого місяця оголосило про виділення найбільшого пакета оборонної допомоги для ЗСУ на 2,7 млрд євро, в якому сховався справжній приємний сюрприз для посилення можливостей нашої протиповітряної оборони.

Читайте також: Німеччина або Нідерланди можуть купити для ЗСУ ще майже сотню Leopard 1A5, але є один нюанс