xcounter
#

"Компактне та унікальне" поєднання Zuzana 2 та EVA: що відомо про нову 155-мм словацьку САУ BIA

7070
Нова САУ BIA, всі фото — KONŠTRUKTA-Defence​​
Нова САУ BIA, всі фото — KONŠTRUKTA-Defence​​

Словаччина показала свою нову САУ, що має увібрати в собі найкраще від інших розробок компанії KONŠTRUKTA-Defence​

Словацька компанія KONŠTRUKTA-Defence на оборонній виставці DSEI-2023, що з 12 по 15 вересня проходить у Лондоні, Велика Британія, вперше представила свою нову 155-мм колісну самохідну артилерійську установку під назвою BIA — про це повідомляється на офіційному сайті компанії.

Нова 155-мм САУ є продовженням лінійки 155-мм самохідних артилерійських систем Zuzana 2 та Eva, кажуть у KONŠTRUKTA-Defence — свою нову САУ вони розробляли за досвідом міжнародних навчань у рамках присутності військ НАТО в Латвії, а також використання їхньої САУ Zuzana 2 на полі бою в Україні.

Читайте також: Для Словаччини через п'ять років після замовлення виготовили перший F-16
155-мм САУ BIA Словаччина
Нова 155-мм словацька САУ BIA була представлена на виставі DSEI у Лондоні

Розробку САУ у рамках проєкту BIA словацька компанія розпочала у 2021 році. Водночас як стверджують у KONŠTRUKTA-Defence, зараз на виставці у Лондоні демонструють прототип цієї артилерійської системи з "повнофункціональною системою озброєння", і вона вже здійснила перші артилерійські стрільби.

А у наступному, 2024 році, нову САУ BIA планують відправити на випробування до неназваного потенційного покупця цієї артилерійської системи — у компанії також зауважують, що зацікавлені в озброєнні своєю новою розробкою і словацьких збройних сил.

САУ BIA
САУ BIA може нищити цілі на відстані у понад 50 км

Як кажуть у KONŠTRUKTA-Defence, у рамках проєкту САУ BIA вони мали на меті поєднати переваги своїх двох САУ Zuzana 2 та EVA у "компактну та унікальну артилерійську систему".

Як можна дізнатися з оприлюднених у мережі ТТХ, нова САУ BIA має бойову масу (combat weight) у 27 тонн і може розвивати максимальну швидкість у 90 км/год, має запас ходу у 600 км.

Шасі машини — вже звична Tatra 6×6, з двигуном Tatra T3C-928.90 V8 та трансмісією Allison 4500SP, але за побажанням замовника це може бути й шасі від інших виробників.

САУ BIA Словаччина
САУ BIA

Крім того, у KONŠTRUKTA-Defence акцентують на тому, що одна зі словацьких компаній за індивідуальним замовленням проєктує для них нове шасі для САУ BIA — загалом у компанії налаштовані на максимальну участь вітчизняних компаній у проєкті, за винятком тих ситуацій, коли ті чи інші компоненти не виробляються на території країни.

Нижче у твіті — детальні ТТХ нової САУ BIA

Щодо інших ТТХ, то дальність для нової САУ, що озброєна 155-мм гарматою із довжиною ствола у 52 калібри, становить понад 41 км боєприпасами ERFB-BB і понад 50 км — далекобійним боєприпасом VLAP. Мінімальна дальність пострілу — 5 км.

При цьому швидкострільність в автоматичному режимі становить 5 пострілів у першу хвилину, 13 пострілів — за три хвилини. У ручному — два постріли за хвилину. Боєкомплект САУ — 20 боєприпасів.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що словацька KONŠTRUKTA-Defence разом з українським "Краматорський завод важкого верстатобудування" домовилися про створення нової САУ, яка має стати симбіозом артилерійських систем EVA та "Богдана".

Читайте також: Словаччина слідом за Чехією обрала AH-1Z Viper й готова на відновлені вживані машини за понад 1 млрд доларів