xcounter
#

Китай будує третій "супер-авіаносець": проект цього корабля Пекін придбав у РФ?

2457
Третій авіаносець ВМС Китаю виглядатиме ось так, як на інфографіці
Третій авіаносець ВМС Китаю виглядатиме ось так, як на інфографіці

Російські конструктори мають напрацювання одразу по темі одразу двох проектів атомних авіаносців – "Шторм" і "Ламантин", котрі досі існують лише у вигляді макетів. Схоже, частину цих напрацювань придбали китайські корабели

Китай на своїх суднобудівних потужностях у Шанхаї зараз веде будівництво третього авіаносця для своїх військово-морських сил, котрий має позначення Type 003.

Уже є обриси зовнішнього вигляду цього корабля, також відомі його окремі характеристики. І цей масив даних дозволяє стверджувати, що третій китайський авіаносець Type 003 буде цілком співвідносний за своїми ТТХ із атомними авіносцями типу Ford ВМС США, пише портал Naval News.

Читайте також: Побачити та уразити кораблі противника за тисячу кілометрів від берега: як це зробив Китай
Китайський авіаносець Type 003 зараз має ось такий вигляд

Наприклад, отримані зображення свідчать, що довжина корпусу третього китайського авіаносця складатиме 320 метрів, а ширина палуби – близько 73 метрів.

Цілком можливо, що більшого розміру кораблі будувати не дозволяють габарити наявних у Піднебесній сухих доків, або ж – китайські інженери вирішили, що і такі параметри для Type 003 – це "цілком годиться".

Майбутній вигляд китайського авіносця Type 003, носова проекція

Яку силову установку, звичайну чи атомну, матиме китайський авіаносець Type 003 – поки невідомо. Зате відомо, що на цей корабель китайські корабели планують поставити одразу три електромагнітні катапульти: дві у носовій частині, і одну – в куті польотної палуби.

Таким чином, Китай планує перескочити як мінімум один щабель в технологічному прогресі по "авіаносним" технологіям, бо ж наявні два китайські авіаносці катапульт не мають взагалі – ці прямі "родичі" російського "Адмирала Кузнецова" для злету літаків мають лише трампліни.

Китайський авіаносець "Ляонін" із ескортом

Китайський Type 003 матиме лише два ліфти-літакопідйомники, на відміну тих же авіаносців типу Ford, котрі мають по три літакопідйомники. Зате, як наголошують автори порталу Naval News, третій китайський авіаносець стане перший в складі ВМС НВАК, котрий зможе нести літаки радіолокаційного дозору - KJ-600, і також винищувачі 5 покоління FC-31.

Вцілому, як роблять висновок автори Naval News, авіаносець Type 003 хоч і має певну "інерцію радянського мислення", але цей корабель цілком співвідносний за ТТХ із новітніми своїми "опонентами" із ВМС США.

Ймовірно, китайські інженери поставили на Type 003 лише два літакопдійомники саме для того, щоб вивільнити "корисну площу" на польотній палубі

Але тут можна зробити також і одне припущення: для проектування та будівництва Type 003 Китай придбав певні напрацювання у конструкторських бюро РФ, котрі мають свої напрацювання по темі проектів атомних авіаносців "Шторм" і "Ламантин", і ці напрацювання все ще існують лише у вигляді масштабних макетів, які регулярно експонуються на різного роду виставках.

У всякому випадку, певні візуальні ознаки запозичень для Type 003 від проектів "Шторм" та "Ламантин" побачити зможемо.

Авіаносець РФ "Шторм" поки існує лише у вигляді моделей, це - черговий амбітний проект, на який у Кремль грошей нема

Врешті, уже ж є епізоди "трансферу технологій" між РФ та Пекіном, котрі в підсумку посилили військово-морські сили Китаю. Defense Express розповідав, що ВМС США побоюються наявності у китайського флоту протикорабельної ракети YJ-18 – копії російської крилатої ракети "Калибр".

Офіційно китайські військово-морські сили взяли на озброєння ПКР YJ-18 у 2015 році, перші стрільби цією ракетою відбулись у 2018 році, а отримали таку ракету китайці наступним чином.

Китайські протикорабельні ракети YJ-18 на наземних транспортерах під час параду

Як китайці змогли отримати "Калибр"? Протягом 2000-2005 років Китай придбав у РФ два есмінці проекту 956 "Современный" та шість дизель-електричних субмарин проекту 636 Kilo.

Саме тоді, схоже китайці і могли отримати від росіян ракети типу П-270 "Москіт" та 3М-54Э "Калибр", а останню – потім "локалізувати" та прийняти на озброєння під індексом YJ-18.

Протикорабельна ракета YJ-18 входить до складу озброєння ракетного крейсеру Type 055, кораблі такого типу Китай включає до складу своїх АУГ
Читайте також: Кремлю не по силам великі кораблі: перший із трьох атомних крейсерів пішов на утилізацію