xcounter
#

Канада оголосила скільки тисяч ракет CRV7 посилять ЗСУ та про передачу нових LAV 6

7423
Пуски CRV7 з Harrier
Пуски CRV7 з Harrier

Окрім посилення авіації боєприпасами та піхоти сучасними бронемашинами LAV 6.0 ACVS, у міноборони Канади також анонсували передачу бойових модулів Nanuk

Майже через пів року після першої офіційної згадки про можливість передачі Канадою авіаційних реактивних некерованих снарядів CRV7, які країна все одно утилізує, нарешті отримано офіційне підтвердження того, що ці боєприпаси все ж таки посилять ЗСУ.

Як повідомив, міністр оборони Канади Білл Блер, Україні буде передано 2300 таких ракет. І ця цифра значно менша за їх початкові запаси, бо відомо, що з експлуатації було виведено 83 303 CRV7, які почали утилізувати з літа 2021 року. І хоча вважалось, що у відповідному стані знаходиться лише близько 8 тисяч, реальна кількість виявилась значно меншою.

Читайте також: "Повітряні дуелі" набувають обертів, дрони все частіше стають засобом проти розвідувальних БПЛА
CRV7
Пуск CRV7 з Новозеландського BAC Strikemaster

При цьому ще на рівні березня канадське оборонне відомство вирішувало, як їх безпечно переправити до України. А коли мова йде про боєприпаси, строки експлуатації яких вже дійсно вийшли за гарантійні межі, дійсно важливо, щоб вони знищували окупантів, в першу чергу, безпечно для українських бійців.

Особливо враховуючи те, що CRV7 призначені для літаків та вертольотів, де нештатна робота боєприпаса загрожує втратою літального апарата та загибеллю пілота. Хоча CRV7 також можливо використовувати із наземних ерзац-РСЗО, але це все одно не означає, що ними можливо гратися у "лотерею".

Також з боку Defense Express нагадаємо, що CRV7 є канадською версією некерованого реактивного снаряда Hydra 70, які були прийняті на озброєння у 1970-х роках та запускаються з типових 70-мм блоків. Головна відмінність від оригінального боєприпасу - потужніший двигун, який забезпечив дещо більшу дальність та точність ракети.

Канада розробила для них власні бойові частини - бронебійно-фугасно-запальну, що пробиває до 1 метра бетону, протитанкову із вольфрамо-сталевими "дротиками", а також протипіхотну, яка має 80 вольфрамових флешетів.

Окрім того, цього посилення, у канадському оборонному відомстві повідомили про передачу перших чотирьох колісних бойових машин LAV 6.0 ACVS від General Dynamics, з партії з 50 одиниць. Зазначимо, що ці машини в Україні також відомі, як Super Bison і вперше почали посилювати ЗСУ у кількості 39 одиниць ще у 2022 році.

Зазначено, що LAV 6 ACVS та вся перша партія з 10 одиниць буде виконана у медично-евакуаційному варіанті з оснащенням всім необхідними обладнанням. Наразі вони направляються на один з полігонів у ЄС, де їх опанують українські бійці. А в Україні перша партія з цих 10 машин у медичній версії з'явиться восени.

LAV 6 медичний
Медично-евакуаційна машина на базі LAV 6

Нагадаємо, що LAV 6 ACSV є наступним поколінням колісних бронемашин LAV, які створені на базі швейцарського бронетранспортера Piranha. Найбільш відомими представниками цієї "родини" є американський Stryker, який створений на базі канадського LAV III.

У версії LAV 6 базова вага машини сягнула 20,6 тонни, а з додатковим бронюванням - до 28,6 тонни. Двигун - 450-сильний турбодизель Caterpillar C9. На базі LAV 6 можливо створення різноманітних машин, залежно від потреби та бачення, включно із колісними БМП та зенітними самохідними установками.

Зокрема на них можливо встановлення бойових модулів Nanuk, які у кількості 29 одиниць також анонсовані Канадою до передачі України. Ці бойові модулі виробляються канадським підрозділом Rheinmetall та стоять на озброєнні канадської армії.

Наразі Rheinmetall змінив комерційну назву цих бойових модулів і просуває їх під назвою Fieldranger і мова йде про лінійку бойових модулів із можливістю оснащення, як кулематами, так і автомтичними гарматами.

Nanuk Fieldranger

Читайте також: Бразилія хоче купити вживані F-16 замість нових Gripen