xcounter
#

Як "Панцирь" промазав по дрону і поплатився за це, "Калашников" мучає свій АК-12, загроза FPV-дронів та інші новини й події тижня війни від Defense Express

9679
Пуск ракети ЗРГК "Панцирь-С1", фото ілюстративне
Пуск ракети ЗРГК "Панцирь-С1", фото ілюстративне

Про "успішну" роботу російського "Панциря" та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Західні аналітики вважали, що армія РФ досі має радянські БПЛА "Пчела"

Російські окупанти продовжують нарощувати виробництво крилатих ракет і отримують додаткові поставки "Шахедів" для нових обстрілів України. Це показує зокрема, що в санкційному режимі Заходу проти РФ досі є прогалини, які потрібно усувати.

Читайте також: Кілька десятків пілотів для опанування F-16 лише у першій хвилі - у Повітряних Силах розкрили плани тренувань
БПЛА
Демонстрація рашистського БПЛА "Пчела" під час форуму "Армия-2017", зображення з відкритих джерел

Здавалось би, що за 15 місяців повномасштабної війни РФ проти нашої країни мало би вистачити, щоб ці всі "шпарини" вивчити та перекрити. Але тут варто порівнювати зі "стартовими позиціями", з яких все починалось. Як приклад – в довідниках серії The Military Balance (зокрема за 2016 та 2022 роки) від Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) вказувалось, що армія РФ досі використовує радянські безпілотники "Пчела-1". Що в принципі виглядає фантасмагорично, зважаючи на характеристики цих БПЛА і ресурс у 10 вильотів.

Загроза FPV-дронів та варіанти протидії

Російська "оборонка" могла розгорнути масштабне серійне виробництво FPV-дронів – як заявляють рашисти, бійці південного угрупування військ отримали партію з "декількох тисяч одиниць" таких дронів і, судячи з усього, далі їх буде більше – на це зокрема звертає увагу відомий фахівець-зв'язківець Сергій Флеш.

Один з російських FPV-дронів, фото ілюстративне

І хоча тут можна було б сказати, що в окупантів дуже часто слова розходяться з реальними фактами, але нехтувати цією дійсно серйозною загрозою, яка потребує особливої уваги, аж ніяк не варто, особливо якщо йдеться про те, що окупанти таки зможуть "поставити на потік" постачання тисяч FPV-дронів російському війську і безпосередньо на поле бою.

Рашисти зі свого "Панциря" зняли прильот дрона, по якому "промазали" ракетою

Збройні Сили України щонайменше пошкодили черговий зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцирь-С1" російського окупаційного війська – ураження ЗРГК окупанти зафіксували безпосередньо з кабіни водія комплексу.

На відео вище видно, як російський "Панцирь" намагається втекти, ймовірно, від FPV-дрона чи іншого дрона-камікадзе – наприкінці відео чути роботу 30-мм гармати комплексу, трохи згодом – безпосередньо момент ураження, який також було зафіксовано на відео.

Коли жадібність знову взяла верх над здоровим глуздом

Російський "Концерн Калашников" продовжує відверто мучити свій АК-12, який народжувався у муках та від новизни оригінальної конструкції якого вже не залишилось майже нічого. Цей автомат був розроблений ще 12 років тому, але змогли його прийняти на озброєння у РФ лише у 2018 році й те, після глобальної "демодернізації", а після цього автомат знову змінили у 2020 році.

АК-12
АК-12 "зразка 2023 року"

Зрештою реальний бойовий досвід його використання рашистами був настільки негативний, що міноборони РФ літом минулого року знову відправило його на "покращення". Й днями розробник офіційно продемонстрував свою поки фінальну версію, під назвою АК-12 "обр. 2023 г." або АК-12/23 – розповідаємо детально, як "Калашников" продовжує мучити АК-12.

Читайте також: Чи можливо з літака запустити ракету GMLRS від HIMARS