xcounter
#

Західні аналітики вважали, що армія РФ досі має радянські БПЛА "Пчела" з ресурсом на 10 вильотів

29055
Демонстрація рашистського БПЛА «Пчела» під час форуму "Армия-2017", зображення з відкритих джерел
Демонстрація рашистського БПЛА «Пчела» під час форуму "Армия-2017", зображення з відкритих джерел

Це може свідчити, що санкції проти рашистів "буксують" зокрема через нестачу об’єктивних даних

Російські окупанти продовжують нарощувати виробництво крилатих ракет і отримують додаткові поставки "Шахедів" для нових обстрілів України. Це показує зокрема, що в санкційному режимі Заходу проти РФ досі є прогалини, які потрібно усувати.

Здавалось би, що за 15 місяців повномасштабної війни РФ проти нашої країни мало би вистачити, щоб ці всі "шпарини" вивчити та перекрити. Але тут варто порівнювати зі "стартовими позиціями", з яких все починалось. Як приклад – в довідниках серії The Military Balance (зокрема за 2016 та 2022 роки) від Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) вказувалось, що армія РФ досі використовує радянські безпілотники "Пчела-1". Що в принципі виглядає фантасмагорично, зважаючи на характеристики цих БПЛА.

Читайте також: Схоже, що у РФ назріває брак патронів: Кремль заборонив експорт набоїв для автоматів та кулеметів
Демонстрація рашистського БПЛА "Пчела" з пусковою установкою на шасі від БМД-1 під час форуму "Армия-2017", зображення з відкритих джерел

Розробником "Пчела-1" було "ОКБ Яковлева", перший політ цього дрона відбувся в 1986 році, а офіційне прийняття на озброєння армії РФ відбулось аж в 1997 році. Призначення "Пчела-1" було ведення розвідки для ствольної артилерії та РСЗВ.

Але схоже, що такий функціонал був заданий не стільки характеристиками бортової апаратури дрона (до складу якої мала входити телекамера й тепловізор), як його льотними характеристиками – дальність польоту до 60 км максимум на висоті до 2,5 км, тривалість польоту – до 2 годин при швидкості польоту 120-180 км/год, стартова маса – до 138 кг. При цьому довжина фюзеляжу складала 2,8 метрів, розмах крил – 3,3 метри.

Окремо цікавим виглядає те, що пускова установка для старту БПЛА "Пчела" була виконана взагалі на шасі БМД-1, але також є варіант і на 4-вісному шасі від КАМАЗ.

Здавалось би, що тут можна дати контраргумент "яка різниця, чи це ще радянський безпілотник, якщо він може літати і працювати". Але схоже, що проблеми саме з льотним ресурсом й визначили ситуацію, що стали останньою згадкою у відкритих джерелах про БПЛА "Пчела" в строю армії РФ стали бої в Сирії зразка 2015 року. А остання відома публічна демонстрація датується шість років назад, під час форуму "Армия-2017".

Схоже, що тут пояснення виглядає так - базовий варіант безпілотників "Пчела" мали ресурс всього на 10 вильотів, на покращених версіях показник ресурсу мали збільшити до 150 вильотів (але не відомо, чи справді це зробили). І якщо зробити поправку на те, що рашисти використовувати дрони цього типу під час обох воєн в Чечні та під час війни проти Грузії в 2008 році, то тут цілком можемо зробити висновок, що БПЛА "Пчела" в російській армії уже відслужили своє, і лишаються на озброєнні лише "на папері".

Тим більш, що той же "Орлан-10" є об’єктивно набагато кращим безпілотником російської армії, аніж той же БПЛА "Пчела". Але в західних джерелах ми можемо поки що вкрай мало знайти даних про той же "Орлан-10".

Рашистський БПЛА "Пчела", архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Схоже, окупанти запустили масштабне серійне виробництво FPV-дронів, і це насправді дуже серйозна загроза