xcounter
#

Якими новими видами бойової техніки планують забезпечити збройні сили Польщі. Ч 1

Бойові порядки новоствореної 18 дивізії армії Польщі
Бойові порядки новоствореної 18 дивізії армії Польщі
5910

Протягом другого півріччя ц.р. міністерство національної оборони Республіки Польща прийняло кілька важливих рішень щодо технічної модернізації сухопутних військ. Як відбувається переозброєння польського війська розбирався оглядач Defense Express

Сьогодні в частині 1 матеріалу – про перспективу появи в польському війську новітніх американських танків Abrams М1А2 у версії SWPv3, а також про перспективи оновлення парку бойових броньованих машин ЗС РП. Згодом – в частині 2 – про оновлення в польському війську артилерії, протитанкового та інженерного озброєння та систем ППО

Abrams M1A2 SEPv3, Defense Express
в Польщі планується реалізувати заходи щодо придбання нових танків Abrams M1A2 SEPv3

Американські танки для захисту Польщі

Ключовим для перспективи розвитку бронетанкового сегмента є рішення про придбання останньої версії американських танків Abrams. Надалі в Польщі планується реалізувати заходи щодо придбання нових танків для 4-х батальйонів, а також програма створення перспективного польського танка Wilk і винищувача танків

Читайте також: Хто замінить "ветерана": що відомо про наступника легендарного M1 Abrams

У липні 2021 року віце-прем’єр Ярослав Качинський і міністр оборони Маріуш Блащак повідомили про намір придбання для ЗС РП 250 основних бойових танків М1А2 Abrams, що пов’язується з планами розвитку війська і посилення гарнізонів на східному кордоні країни.

Бойовий танк M1 Abrams з системою Trophy, Defense Express
Бойовий танк M1 Abrams з системою Trophy

Нові американські танки планувалося спрямувати на озброєння 4-х танкових батальйонів 18-ї механізованої дивізії. Йдеться про найновітнішу версію М1А2 SWPv3 з можливістю установки на них системи активного захисту Trophy HV та про пакет підтримки. На польських військових ремонтних заводах мають бути створені умови для забезпечення експлуатації цих машин. За словами міністра оборони, фінансування закупки танків у США не вплине на перебіг реалізації решти програм Технічної модернізації ЗС Польщі.

Кошти на нові танки передбачені постановою кабінету міністрів РП №89 від 3 серпня 2021 року в рамках прийняття багаторічної програми ”Забезпечення Збройних Сил Польщі танками” і забезпечення її реалізації (конкретний тип машин в документі не зазначено). Метою програми є оснащення війська танками, спроможними вирішувати завдання, передбачені планами оборони та союзними зобов’язаннями.

Abrams, Defense Express
Новітня версія танка Abrams під час випробувань

Програма охоплює поставку Польщі танків, логістичного і навчального пакетів та бойових засобів, підготовку особового складу і персоналу, інфраструктури, фінансування видатків, пов’язаних з вибором конкретного типу танка та боєприпасів. Програма має фінансуватися з бюджетних коштів країни, але не з бюджету МО, де такі витрати не передбачені. Початок реалізації програми – 2021 рік, завершення заплановане на кінець 2026 року.

Варто згадати також про два польських проекти броньованих платформ нового покоління: танк нового покоління (шифр Wilk) та машину безпосередньої підтримки (Gepard).

Проект PT-2001 Gepard, Defense Express
Проект PT-2001 Gepard, варіант глибокої модернізації танка РТ-91

За словами міністра оборони, придбання американських танків не означає відмову від реалізації програми Wilk (роботи почали у 2017 році). Аналітично-концептуальна фаза була завершена у липні 2021 року, тобто, проект все ще перебуває на початковому етапі.

Що стосується машини підтримки Gepard, над якою почали працювати у 2013 році, розробку проекту у березні 2019 року продовжили до 2024 року. Це означає, що реалізація проекту у формі, визначеній від початку може бути скасована.

Натомість не видно прогресу в частині створення не менш важливої платформи – винищувача танків, хоча Планом Технічної модернізації ЗС РП на 2021-2035 роки передбачена закупка кількох десятків таких машин з ракетним озброєнням. В лютому 2019 року Інспекторат Озброєння розпочав аналітично-концептуальну фазу придбання винищувача танків (шифр Ottokar-Brzoza), яка мала завершитись у 2021 році.

Модернізація танків Leopard 2, T-72 та БМП-1

Leopard 2PL, Defense Express
Випробування модернізованого Leopard 2PL \ Фото: ukrmilitary.com

Проект модернізації танків Leopard 2A4 до версії 2PL досяг вирішальної фази, хоча темп поставок модернізованих машин – 20 машин на рік - залишається незадовільним і може тривати до кінця 2026 року. Наразі військо отримало лише 16 модернізованих танків, що отримали означення Leopard 2PLM1. Втім, танк з більш поширеним обсягом модернізації, передбаченим в додатку до угоди від 2018 року, отримає означення 2PLM2. Загалом модернізації підлягають 142 машини. Виконавцем робот є польський консорціум PGZ S.A. i завод Bumar Labedy S.A. у співпраці з німецьким концерном Rheinmetall Landsysteme.

Leopard 2PL , Defense Express
Виконавцем робот є польський консорціум PGZ S.A. i завод Bumar Labedy S.A. у співпраці з німецьким концерном Rheinmetall Landsysteme. \ Фото: ukrmilitary.com

Другим проектом в сегменті бронетехніки є модифікація танків до стандарту Т-72M1R. Документом, підписаним у липні 2019 року, передбачається модифікувати 318 танків Т-72, з них 230 мають гарантовано пройти модифікацію, решта 88 – опціонально. Cтаном на середину 2021 року військо отримало 54 модифікованих танки Т-72M1R.

T-72M1R, Defense Express
T-72M1R / Фото: Juliusz Sabak

Що стосується модернізації БМП-1, польська промисловість розробила кілька версій, жодну з яких на озброєння не прийняли, у т.ч. найбільш просунуту (шифр Puma). Заплановано модернізувати частину БМП-1 у 2021-23 роках для оснащення щонайменше одного батальйону. Перемовини проведено з кількома потенційними виконавцями, у т.ч. закордонними.

Для забезпечення взаємодії і технічної підтримки танків Abrams передбачалось модернізувати 28 БРЕМ Bergepanzer 2 (BPz-2) до версії WZT-Bpz(PL). Але до цього часу конкретного рішення немає, адже до останнього часу МО РП схилялося на користь розробки вітчизняної БРЕМ (шифр Kajman) з наступним замовленням 66 платформ.

БМП Borsuk i БТР Rosomak

Borsuk, Defense Express
Borsuk - це гусенична плаваюча бойова машина піхоти / Фото: PGZ

На етапі завершення створення і випробування нової БМП (шифр Borsuk), роботи над проектом почалися ще у 2014 році. Найближчими місяцями очікуються кваліфікаційні випробування другого прототипу машини в остаточній конфігурації, у березні 2022 року заплановано закінчити повністю усі випробування, відтак 2021-2023 роки будуть ключовими для впровадження машини у серійне виробництво (2023-2024 роки).

Що стосується БТР Rosomak, на базі цієї платформи розробляються кілька версій спеціалізованих машин різного призначення, зокрема, БРЕМ Rosomak-WRT. У 2022 році роботи мають бути завершено, а у 2023-25 роках військо має отримати перші 18 машин.

БТР Rosomak, Defense Express
БТР Rosomak запускає протитанкову ракету під час випробувань

Також йдеться про розробку розвідувально-дозорної машини Rosomak-R1 та бойової Rosomak-R2 з баштами Hitfist-30P. Роботи почалися ще у 2008 році і цього року мали завершитись випробуваннями, позитивне завершення яких дозволить замовити промисловості 16 машин у версії R1 i 34 – у версії R2. Поряд з цим, планується замовлення обох модифікацій вже з польськими дистанційно керованими баштами ZSSW-30.

Бронетранспортер Rosomak під час випробувань, Defense Express
Бронетранспортер Rosomak під час випробувань

Також триває розробка машини хімічної розвідки Rosomak-RSK, потреба в яких становить 11 машин.

Тривають перемовини з виробником щодо поставок БТР Rosomak у 3-х модифікаціях: машини управління тактичної ланки (дивізія) Rosomak-WD, машини для транспортування розрахунків протитанкових комплексів Spike-LR (перебудова до 60 машин базової версії у 2021-22 роках) та машин Rosomak M3 з відкритою баштою SSW-D (3 одиниці).

В рамках циклічного перегляду генеральним штабом Війська Польського оперативних потреб ЗС, що відбувається кожні чотири роки, у 2020 році йшлося про вимоги до нового БТР: “…здатність уражати бронетехніку і броньовані цілі та живу силу при забезпеченні маневру на складній місцевості батальйонів, оснащених новими машинами”.

Йдеться про нову розробку БТР (шифр Serwal). Найближчим часом має розпочатися аналітично-концептуальна фаза нового проекту. Одним з потенційних претендентів, що відповідає вимогам військових, є модульний БТР Patria AMW XP L, право на виробництво цієї моделі отримала компанія Rosomak (БТР Rosomak є ліцензійною версією цієї машини).

Поруч з цим, з 2009 року триває розробка машин управління батальйонної ланки Rosomak BMS.

Натомість з програмами Borsuk i Rosomak пов’язаний проект створення модульної дистанційно керованої башти з 30-мм гарматою (ZSSW-30), не можна виключати появи перших серійних виробів вже у 2022 році, якими мають озброювати передусім БТР і БМП.

Загальновійськові розвідувальні машини

З 2013 року триває розробка легкого броньованого розвідувального колісного транспортера (LOTR, шифр Kleszcz). Моторобудівний завод AMZ-Kutno Sp. Z o.o. вже виготовив два прототипи. Завершення розробки планувалося на 2021 рік. Також триває аналітично-концептуальна фаза щодо створення на шасі LOTR машини хімічної розвідки.

Модернізована BWR-1S, Defense Express
Модернізована BWR-1S була представлена на виставці MSPO у 2017 році

Другим проектом у цьому напрямку є ремонт і модернізація гусеничних розвідувальних машин BWR-1S I BWR-1D на базі БМП-1. Зокрема, у 2021-2023 роках загалом мають бути модернізовані 18 машин обох типів.

Третім основним проектом є закуп переносних (мобільних) РЛС поля бою, призначених для виявлення живої сили і техніки, розривів артилерійських снарядів і коригування вогню артилерії. Найкращою вважається пропозиція угорської компанії Pro Patria ElektronicsKft., з якою у 2020 році підписали угоду на поставку 104 РЛС PGSR-3i Beagle, у т.ч. 11 – в рамках опції, разом з навчальним і логістичним пакетом.

РЛС PGSR-3i Beagle, Defense Express
РЛС PGSR-3i Beagle Фото:propatria-inc.com

Натомість цього року не відбулися заплановані поставки 118 розвідувальних машин дальньої дії (шифр Zmija). Тривають перемовини з Інспекторатом озброєння щодо перенесення термінів поставки до 2023 року.

Останнім вартим уваги проектом цього сегменту є колісний транспортер інженерної розвідки (шифр Jodla-KTI), розробка якого триває.

Abrams M1A2, Defense Express
Abrams M1A2 Photo: Flikr / The U.S. Army
Читайте також: ​В Польщі розпочала роботу оборонна виставка MSPO 2020