xcounter
#

Ізраїль перетворив Harop на військово-морську систему: розробка вже йде на експорт

3987
Цей "дрон-камікадзе" позиціонується як дешева альтернативна протикорабельним ракетам
Цей "дрон-камікадзе" позиціонується як дешева альтернативна протикорабельним ракетам

Одна із країн Азії замовила у корпорації IAI поставку "корабельної" версії "дрона-камікадзе" Harop

Ізраїльська аерокосмічна корпорація IAI оголосила про підписання трьох важливих експортних контрактів загальною вартістю 100 мільйонів доларів.

Ці угоди передбачають для "однієї із азіатських країн" поставку "наземної" версії системи дрона-камікадзе Harop, і також – поставку для "іншої країни Азії" системи Harop корабельного базування, пише портал European Defence Rewiew.

Читайте також: Катери, озброєні дронами-камікадзе: чим США хочуть воювати у Південно-Китайському морі
Наземна версія комплексу Harop із складу збройних сил Азербайджану. Фото зроблене під час параду в Баку 10 грудня 2020 року

Як відзначає видання, корабельну версію системи Harop можна установлювати на усіх можливих типах військових кораблів, від прибережних патрульних кораблів (OPV, off-shore patrol vessel) до фрегатів.

Набір обладнання системи Harop дає можливість командирам флоту самостійно виконувати розвідку, обирати надводні цілі для ураження і безпосередньо виконувати стрільбу "дроном-камікадзе". При цьому саму систему Harop можна органічно інтегрувати із іншими системами корабля-носія.

Ця інфографіка зображає один із можливих механізмів застосування "корабельної" версії дрона-камікадзе Harop. При цьому як носій системи зображений катер, візуально схожий на корабель типу Mark VI, котрі має отримати Україна від США в рамках програм військової допомоги

"Військово-морська" версія "дрону-камікадзе" Harop може слугувати як і дешевим "замінником" протикорабельних ракет для морських боїв високої та низької інтенсивності, і також – як засіб вогневого ураження берегових цілей при операціях "антитерористичного" формату.

Перевірений морським та наземним боєм Harop забезпечує оперативне рішення для цілого ряду сценаріїв конфліктів низької та високої інтенсивності та для антитерористичної діяльності.

Вперше про розробку "корабельної" версії "дрона-камікадзе" Harop компанія IAI заявила у 2017 році

Нагадаємо, максимальна швидкість польоту Harop – 185 км/год, максимальна дальність польоту – 1000 кілометрів, тривалість польоту – до шести годин, маса літального апарату – 135 кілограмів, маса бойової частини – близько 20 кілограмі, довжина фюзеляжу – 2,5 метри.

Якщо винести за дужки заявлену дальність польоту, "корабельна" версія Harop має ТТХ на рівні легкої протикорабельної ракети.

Наприклад, протикорабельна ракета гелікоптерного базування Sea Venom, випробування якої завершились у грудні 2020 року, має масу 110 кілограмів, масу бойової частини - 30 кілограмів, дальність стрільби - до 20 кілометрів.

Sea Venom може уражати наземні та прибережні об’єкти, а також – катери і кораблі класу "корвет"

Нагадаємо, це – не перший експеримент ізраїльської оборонної промисловості по адаптації "сухопутних" озброєнь для використання в якості військово-морських систем. Як раніше повідомляв Defence Express, в середині січня 2021 року ізраїльський корвет Lahav, типу Sa'ar 5, "засвітився" з двома пусковими установками "наземної версії" системи Irone Dome. Корабель Lahav в складі ізраїльських МВС відіграє роль "випробувального майданчику" для перспективних класів кораблів. І схоже, що цей тест був необхідним епізодом для подальшої адаптації системи Irone Dome для використання у "військово-морській" версії

Також нагадаємо – у грудні 2020 року стало відомо, що ізраїльські корабели отримали від Кот-д’Івуару контракт на виробництво двох патрульних корветів проекту OPV-45. Уряд Ізраїлю пообіцяв не тільки поставити самі кораблі, але й забезпечити Кот-д’Івуару технічне обслуговування та навчання екіпажів для патрульних кораблів OPV-45. Ці кораблі будуть оснащені радіоелектронними системами та зразками озброєння ізраїльського виробництва.

Військові Ізраїлю експериментують із засобами ведення війни на морі
Читайте також: Командування ВМС ознайомилось з можливостями Bayraktar TB2: наскільки цей БПЛА ефективний на морі