xcounter
#

Іранські Shahed-136 мають особливість, яка ускладнює застосування проти них систем ППО з РЛС

61429
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ця обставина суттєво ускладнює захист наших міст від іранських дронів-камікадзе

Портал The Drive звернув увагу на той факт, що рашисти почали активно застосовувати дрони-камікадзе іранського виробництва типів Shahed-131 та Shahed-136 для ударів по тиловим містам України, зокрема Одесі та Дніпру. Автори публікації стверджували зокрема, що безпілотники типу Shahed-136 можуть "працювати" як і по стаціонарним цілям, так і наводитись на свої цілі за випромінюванням радіолокаційних станцій.

Підтвердити або спростувати це твердження авторів The Drive поки не виглядає можливим. За наявними даними, поки жоден "комплектний" екземпляр Shahed-136 не потрапив у руки наших фахівців, на відміну від іранського "недобайрактара" типу Mohajer-6.

Читайте також: Попри ризики, що РФ може "вполювати" технології: у США наполягають на передачі ЗСУ потужних БПЛА
Іранські Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Від Defense Express зазначимо, що The Drive міг помилитись із характеристиками Shahed-136. Можливість наведення на випромінювання РЛС має забезпечувати головка пасивного наведення, але можливість іранського ОПК створити такий сенсор у необхідних габаритах та забезпечити його працездатність - питання більш ніж дискусійне.

Але якщо автори порталу The Drive таки праві, їх примітка має своє вагоме значення. Бо це означає, що для протидії Shahed-136 може бути небезпечним використовувати для оборони наших міст засоби протиповітряної оборони, оснащені радіолокаційними станціями.

Тут мова не тільки про ЗРК типів С-300 чи "Бук-М1", що працюють по наведенню РЛС, але й також – про німецькі "зенітні танки" типу Gepard, кожен з яких оснащений одразу двома радарами.

Німецька зенітна САУ типу Gepard, ілюстративне фото з відкритих джерел

В своїй публікації Defense Express уже наводив номенклатуру засобів ППО, які могли б убезпечити наші саме тилові міста проти іранських "літаків-снарядів". Якщо знову ж таки автори The Drive не помилились, то виходить, що застосування ЗРК чи «Гепардів» для знищення Shahed-136. Натомість краще робити ставку саме на пости ПЗРК, на зенітні артсистеми типів ЗУ-23-2 та С-60.

Також доцільно "згадати" про ракетні системи APKWS з лазерним наведенням, які формально призначені для знищення наземних цілей, але які можна адаптувати й для стрільби по повітряним цілям. Ну і також – не забувати, що усі засоби дають ефекти лише при комплексному застосуванню.

Також додамо – об 11.30 24 вересня 2022 року Оперативне командування "Південь" виступило зі зведенням про підсумки доби 23 вересня.

І там зазначалось зокрема, що після двох хвиль атак іранськими "Шахідами" на Дніпро та Одесу, росіяни застосували один Shahed-136 для удару по позиціям ЗСУ в Березнегуватській громаді Миколаївщини. Ще один такий "літак-снаряд" був збитий при невдалій спробі атакувати порт "Південний" на Одещині.

Уламок збитого рашистського Shahed-136, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як протидіяти іранським дронам-камікаде Shahed-136 та Shahed-131, якими РФ почали гатити по містах