xcounter
#

Ірак хоче відмовитися від Ми-17 через брак запчастин, і США озброять країну новими гелікоптерами

21615
Іракські Ми-17, фото: U.S. Army
Іракські Ми-17, фото: U.S. Army

Загалом США планують поступово переозброїти весь парк гелікоптерів Іраку на сучасніші зразки

Іраку стає все важче знайти запчастини для своїх Ми-17 і тому ця країна хоче замінити ці гелікоптери на продукцію американської компанії, розповідає видання The War Zone. Нестача запчастин для Ми-17 безпосередньо пов’язана з війною в Україні – РФ вимушена залишати більше компонентів для підтримки власної авіації і має все менше "вільних" запчастин на продаж.

Зрештою, якщо говорити про РФ та її Ми-17, то тут взагалі варто згадати нещодавню новину про те, що з виробництвом цієї та іншої зброї окупантам взагалі допомагає Китай, який, зокрема, у серпні минулого року відвантажив російській компаній "Рособоронэкспорт" навігаційне обладнання до цих гелікоптерів.

Читайте також: Україна могла б отримати декілька десятків Ми-17 та Ми-35, але ці машини згниють як металобрухт

ми-17
Виробництво Ми-17 у РФ, фото ілюстративне

Щодо Іраку, то наразі у планах цієї країни – придбати чотири гелікоптери Bell 412EPX, а також 16 гелікоптерів Bell 412M для заміни свого парка російських Ми-17.

Щодо Bell 412EPX, то це один з останніх варіантів цієї серії, який був розроблений спільно з японською Subaru для участі в тендері UH-X – перший зразок під назвою UH-2 японці отримали влітку минулого року. Цей гелікоптер отримав удосконалену авіоніку, а також сучасну скляну кабіну.

Гелікоптер Bell 412M розробник називає "універсальним рішенням для десантно-штурмових операцій". Як повідомляється на сайті Bell, цей гелікоптер готовий для встановлення системи Huey Ordnance Stores от CFD International.

Bell 407M
Bell 407M, фото: Bell

Також відомо, що Ірак планує закупити ще 15 нових легких ударних гелікоптерів Bell 407M, зокрема і ракетне та артилерійське озброєння тощо, а також 15 нових навчальних гелікоптерів Bell 505.

Bell 407M
Bell 407M

Щодо інших радянських гелікоптерів, які є на озброєнні Іраку (Ми-35М та Ми-28НЭ і Ми-28УБ), то наразі не зазначається, чи має країна якісь проблеми з запчастинами тощо і чи взагалі планує замінювати їх на нові зразки, однак Управління США зі співробітництва в галузі безпеки в Іраку повідомило, що наразі працює з оборонним відомством цієї країни, щоб оснастити парк гелікоптерів Іраку саме західними зразками.

Читайте також: Західне ЗМІ показало, як рашисти "засвітили" недоліки своєї ракети ЛМУР для Ми-28НМ