xcounter
#

Індія відмовляється від Т-72: оголошені вимоги до "танка майбутнього" FRCV, російська "Армата" - "пролітає"

Ajeya - ліцензійна індійська копія Т-72 (фото: miyataka_jp)
Ajeya - ліцензійна індійська копія Т-72 (фото: miyataka_jp)
12250

Перехід на новий основний бойовий танк в Індії планують здійснити до 2030 року

Армія Індії остаточно оголосила про намір закупити 1700 нових танків за проектом Future Ready Combat Vehicle - FRCV, які прийдуть на зміну Т-72. У рамках контракту передбачається отримати не тільки готові машини, але і технології та інженерну підтримку.

Відповідний запит був опублікований міноборони Індії, а відповідь від потенційних постачальників очікується не пізніше 15 вересня. За планом - введення в експлуатацію нової бронемашини очікується до 2030 року.

Читайте також: ​Як Бундесвер буде оновлювати артилерію: гусеничні САУ проти колісних та відмова від далекобійних гармат
Arjun MkII
Індійський танк Arjun у версії MkII, судячи з усього, також не задовільнив власну армію

Водночас вимоги до FRCV більш ніж високі, включно із повною інтеграцією танка до автоматизованих систем управління, елементів штучного інтелекту у системі управління вогнем, малопомітністю у тепловому діапазоні.

Інноваційні вимоги торкнуться навіть силової установки, яка має забезпечити питому потужність танка на рівні від 30 к.с. на тонну. Її бажаний тип визначений, як гібридний електричний двигун, що є більш ніж екзотичним вибором. Особливо враховуючи те, що загальною вимогою до FRCV є його здатність діяти у всіх кліматичних умовах Індії, тобто від пустелі, до високогір'я.

Одночасно з цим визначено, що вага FRCV має бути "середньою". Попри те, що точні цифри не названі, але, якщо враховувати прийняту в Індії класифікацію за вагою, то мова йде про максимальний параметр у 50 тонн.

Водночас бронювання машини має бути здійснено з використанням сучасних технологій, зокрема за допомогою керамічної броні. Також серед умов зазначено використання динамічного захисту та декілька разів у різних формулюваннях підкреслено необхідність протидії БПЛА, або шляхом їх знищення, або придушення.

Wing Loong
Китайський ударний БПЛА Wing Loong - одна з загроз для армії Індії

На фоні цього вимоги щодо 360-градусного огляду екіпажу за допомогою технологій додаткової реальності (See Through Armour), впровадження автомата заряджання та зменшення екіпажу до 2-3 осіб - виглядають вже доволі справедливими.

Таким чином, жодний з серійних чи малосерійних танків не відповідає бажаним вимогам індійської армії. До того ж ці вимоги руйнують плани Кремля продати Делі свою "Армату". Принаймні саме про це у РФ почали говорити одразу після того, як у 2017 році в Індії оголосили перші вимоги до FRCV, які були значно "м'якшими".

т-14
Російський Т-14 "Армата"

Але зараз проект цього танка, який попри обіцянки Кремля "наклепати" тиражом у тисячі одиниць до 2020 року, відверто та безнадійно буксує, що правда аж ні як не заважає його возити по виставках, не проходить за цілою низкою вимог індійської армії: вагою, силовою установкою, рівню цифрових технологій, тощо.

Водночас це означає, що світові виробники будуть пропонувати Індії абсолютно нові зразки, які зараз, скоріш за все, знаходяться лише на рівні концептів. Проте потенційне замовлення на 1700 танків може дати поштовх для їх перетворення у реальні зразки.

MGCS
Спільний проект європейських країн зі створення танка MGCS також не повністю відповідає вимогам Делі

Також зазначимо, що перед Індією стоїть реальна потреба якнайшвидшого переозброєння своєї армії, враховуючи доволі складні відносини одночасно із Пакистаном та Китаєм. Тому не виключено, що деякі з вимог будуть змінені на менш революційні.

Маємо також нагадати, що міноборони Індії вже оголосило про намір придбати 350 легких танків для дій у високогірному районі Ладакх, який є загрозливою точкою напруги з Китаєм, бо наявні в неї Т-90 та T-72 зі своєю задачею не справляються.

Т-90 Індія
Російські Т-90 відверто не справились не тільки з умовами високогір'я, але і пустелі

Додамо, що Індія зараз має на озброєнні близько 2400 Т-72, які надавались СРСР та серійно вироблялись у країні у версії Т-72М1 під назвою Ajeya з 1992 по 2000/2005 рік. Також на озброєнні країни є близько 1100 російських Т-90.

Читайте також: ​Challenger 3 за 1 мільярд доларів: Британія оновлює свій основний бойовий танк