xcounter
#

Індія націлилась локалізувати російський бронеавтомобіль К-53949 "Тайфун-К" від КамАЗ

К-53949 "Тайфун-К"
К-53949 "Тайфун-К"
4244

Щоправда, що саме індуси будуть локалізувати не зовсім зрозуміло, бо К-53949 "Тайфун-К" майже повністю зібраний із західних комплектуючих

Індія, попри все, все ще воліє продовжувати оборонну співпрацю з РФ, про що говорить тести російського бронеавтомобіля КамАЗ К-53949 "Тайфун-К", які були проведені державним підприємством Armoured Vehicles Nigam Limited (AVNL). Фото з пробігу публікують індійські профільні джерела:

Читайте також: У РФ й досі не спустили на воду "Адмирала Исакова", який заклали ще у 2013 році

Варто зазначити, що AVNL утворена за рахунок злиття одразу семи різних оборонних підприємств у 2021 році й у їх портфелях ліцензійне виробництво танків Т-72, Т-90 та БМП-2. Наразі вона ніяк не прокоментувала появу інформації щодо планів локалізації цієї російської бронемашини.

Водночас поява російської К-53949 "Тайфун-К" в Індії скоріш за все пов'язана із наміром міноборони Індії замовити 800 легких бронемашин. І російська техніка буде конкурувати у тендері проти пропозицій інших індійських компаній.

К-53949 Тайфун-К
К-53949 "Тайфун-К"
Щоправда, коли мова заходить про локалізацію деяких зразків російської військової техніки може виникнути питання, а що саме там можливо локалізувати. Справа в тому, що К-53949 "Тайфун-К"

з моменту повномасштабної війни багаторазово ставав трофеєм Сил оборони України, доволі детально вивчений і особливої уваги не отримав.

Зокрема за цією російської розробкою ховається 15 літровий 300- або 350-сильний американський двигун Cummins, якого об'єктивно мало на 17-тонний К-53949 "Тайфун-К". На цій вазі задекларований бронезахист від 7,62x54 та 8-кг фугасу під днищем (відповідає STANAG 4569 lvl 3). Її досягти вдалось на шасі 4х4 завдяки мостам від Timoney з Ірландії. І загалом майже у кожному вузлі чи агрегаті цього виробу - західні виробники.

Це до речі чудово пояснює куди саме поділились К-53949 "Тайфун-К", як і багато іншої новітньої російської техніки, з поля бою та чому їх не зараз не виробляють.

Тому питання, що саме буде локалізувати Індія з цієї російської бронемашини стає вкрай цікавим. Головне - щоб, якщо звісно К-53949 "Тайфун-К" буде на умовах локалізації замовлений міноборони Індії, комплектуючи до нього через спільне підприємство в Індії не потекли до РФ.

Варто зазначити, що Індія активно продовжує співпрацю з РФ у оборонній сфері. Зокрема з останнього можливо нагадати про відкриття ліцензійного виробництва АК-203 із російським концерном "Калашников". І зараз Делі продовжує балансувати між співпрацею з РФ та Заходом, при цьому отримуючи від останнього вкрай вигідні умови. Наприклад, ліцензійне виробництво Stryker чи ПТРК Javelin на яке США, скоріш за все, погодяться.

Читайте також: Німецька Hensoldt поставить радари TRML-4D на 100 млн євро в Словенію та Латвію