xcounter
#

І сама у ціль влучає, і іншим допомагає: у Польщі на роботизовану платформу встановили ПТРК Pirat

Новий бойовий модуль придатний для наведення бомб навіть з БпЛА Bayraktar TB2
Роботизована плафторма з ПТРК Pirat / Фото: Валерій Рябих, Defense Express
Роботизована плафторма з ПТРК Pirat / Фото: Валерій Рябих, Defense Express
1379

У Польщі вперше представили демонстратор пускової установки протитанкових керованих ракет "Пірат", інтегрованої у склад озброєння нового бойового модулю. Сам модуль - з дистанційним керуванням, встановлений на роботизовану платформу.

Роботизована плафторма з новим бойовим модулем може знищувати броньовані цілі за допомогою ПТРК, або також забезпечувати підсвітку іншим керованим боєприписам, що наводяться на ціль за допогою лазерного променя.

Роботизована плафторма з ПТРК Pirat / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

Цей проєкт бойового модулю цікавий тим, що у ньому застосований легкий протитанковий комплекс "Пірат", розроблений у компанії Mesko.

Читайте також: "Пірат" та "Корсар". у чому відмінність ракетних родичів?
Складові легкого протитанкового комплексу ПТРК "Пірат": ракета та ТПК / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

Проте сама ракета розроблена у співпраці польських та українських підприємств, зокрема, з ДержККБ "Луч". За габаратними і основними показниками щодо дальності дії протитанкова ракета Pirat відповідає можливостям ПТРК "Корсар", що здатен вражати цілі на відстані до 2,5 км. Проте польські доопрацювання, зокрема, стосувалися зміни у системі наведення.

ПТРК
ПТРК "Корсар" вже прийнятий на озброєння ЗС України.

В українському ПТРК "Корсар" застосована схема управління ракетою за допомогою лазерного променя, який світить у хвіст ракети Р-3. При цьому оператор має тримати ціль у прицілі до самого моменту влучення ракети. У польському "Піраті" ракета наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача, промінь якого формує на цілі точку, в яку і має влучити ракета. При цьому такий підсвітлювач може бути встановлений як на самій пусковій, так і бути зовнішнім.

Ракета ПТРК
Ракета ПТРК "Пірат" наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача. Максимальна дальність стрільби в піхотному варіанті ПТРК "Пірат" складає 2500 м. Ракета обладнана бойовими частинами з трьома типами вагою 2,5 кг – кумулятивною, термобаричною і осколково-фугасною.

У ракеті Pirat головка наведення розташовна у передній частині, завдяки чому довелося пожертовувати рішенням з тандемною бойовою частиною, яка стоїть у "Корсарі". Разом з тим, поляки стверджують, що Pirat має можливість боротися з цілями не тільки в режимі "прямої атаки", але і в режимі "атака згори", що полегшує боротьбу з важкоброньованими цілями, включаючи танки.

ПТРК Pіrat на роботизованій платформі / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

Проте цього разу на виставці MESKO-2021, яка пройшла у Польщі, компанія CRW Telesystem-Mesko, відповідальна у проєкті Pirata за систему наведення та блок керування CLU, показала новий бойовий модуль. Він розроблений у співпраці з PGZ Zakłady Mechaniczne Tarnów. Бойовий модуль має лазерну систему підсвічування LPD-A, один ТПК з "Піратом" та кулемет калібру 12,7 мм. Така система разом з пусковою установкою і протитанковою керованою ракетою важить близько 200 кг.

Важливою особливістю бойового модулю є стандартизовані до вимог НАТО параметри лазерного променя, що генерується системою підсвічування LPD-A. Це означає, що кожна бойова платформа, на якій стоїть такий бойовий модуль, може бути використана не тільки для наведення ПТРК "Пірат" саме з цієї платформи, але і для наведення ракет цього типу, що випускаються з інших пускових установок - як самохідних, так і переносних.

Також роботизована платформа з системою підсвічування LPD-A може наводити керовані 155 мм боєприпаси APR, розроблені польською промисловостю для гаубиць "Краб" та "Криль", 120 мм боєприпаси для мінометів "Рак", а також засоби знищення, які застосовуються винищувачами F-16 та іншими багатоцільовими машинами НАТО (бомби Paveway) та плануючі авіабомби MAM-L та MAM-C, якими озброєнні безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2 турецького виробництва.

MAM-L є основним видом озброєння БПЛА Bayraktar TB2 та ANKA
MAM-L є основним видом озброєння БПЛА Bayraktar TB2 та ANKA. Габарити боєприпасу: діаметр 160 мм, довжина 1 метр, вага 22 кг. Бойова частина вагою у 10 кг може бути: тандемною кумулятивною, осколково-фугасною, термобаричною. Принцип наведения - по лазерному променю, що дозволяє знищувати цілі на відстані до 8 км, а також за допомоги супутникової навігації на дальності до 14 км.

Нагадаємо, що разом із партією БпЛА Bayraktar TB2 боєприпаси MAM-L закупили Збройні Сили України та Військо Польське.

Читайте також: Українсько-польський ПТРК Pirat тепер може воювати вдень і вночі: відео від CRW Telesystem-Mesko