xcounter
#

Українсько-польський ПТРК Pirat тепер може воювати вдень і вночі: відео від CRW Telesystem-Mesko

Як працює нова система наведення CLU-P для легкої протитанкової ракети з українським корінням
Українсько-польський ПТРК Pirat тепер може воювати вдень і вночі: відео від CRW Telesystem-Mesko
8044

Польські компанії CRW Telesystem-Mesko та PCO завершили роботи над якісно новою системою лазерного підсвічування та наведення для протитанкової керованої ракети "Пірат". Цей легкий ПТРК народжувався у тісній співпраці з українським державним підприємством ДержККБ "Луч".

Польські компанії Telesystem-Mesko та PCO розробили нову систему управління та наведення для "Пірата", яка має назву CLU-P (Command Launch Unit - Pirat).

Прототип CLU-P (праворуч) та конструкція штатного CLU-P зі зменшеною масою та габаритами (ліворуч). Фото PCO / Telesystem-Mesko.

Тепер у Польщі стверджують, що протитанкова система "Пірат" готова до виробництва. А впровадження нової системи підсвічування може вплинути на тактику застосування протитанкових підрозділів, оснащених "Піратом". Включно з можливістю оснащення "Піратом" роботизованих платформ.

Читайте також: "Пірат" та "Корсар". у чому відмінність ракетних родичів?
Прицільна марка та символи у окулярі оператора ПТРК Pirat

Новий система прицілювання CLU-P інтегрована у компактний корпус і має теле- та тепловізійні камери з покращеними параметрами, що забезпечує застосування ПТРК вдень та вночі. Вага блоку CLU-P - близько 8 кг. CLU-P дозволяє виявити стандартну ціль НАТО на відстані більше 10 км та ідентифікувати з відстані у 2,5 км.

Спостереження за допомогою тепловізійної системи CLU-P, широке поле зору. Фото PCO / Telesystem-Mesko.

Зображення з камер виводиться на дисплеї, який є елементом пристрою. Разом з тим, зображення може транслюватись на встановлений на шоломі дисплей, підключений до CLU-P за допомогою кабелю, або інший пристрій, що фіксує зображення у цифровому стандарті.

CLU-P можна підключити до дисплея, встановленого на шоломі, або до іншого пристрою цифрового захоплення зображення. Фото PCO / Telesystem-Mesko.

Як саме працює CLU-P у різних режимах, польські виробники показали на відео:

Проєкт нового легкого протитанкового ракетного комплексу "Пірат" - один з напрямків співпраці між українським підприємством ДержККБ "Луч" та низкою польських компаній. Угоду щодо створення ПТРК Pirat для армії Польщі було укладено 23 липня 2014 року.

Проєкт легкого ПТРК Pirat реалізується польськими компаніями MESKO S.A., CRW Telesystem Mesko, Військовим технологічним університетом у співпраці з українським ДержККБ "Луч".

У рамках ініціативи Pirat українське ДержККБ "Луч" відповідає за проєкт ракети в цілому як носія, блок аеродинамічних рулів і автопілот

У свою чергу, CRW Telesystem-Mesko відповідає за гіроскопічно стабілізовану головку наведення, автопілот (у співпраці з ДержККБ "Луч") і всю оптоелектроніку, а MESKO – за боєголовку, двигуни і решту (у т.ч. ПУ).

За своїми показниками ракета від ПТРК "Пірат" наближена до можливостей ПТРК "Корсар", який прийнятий на озброєння ЗС України та постачається на експорт.

Проте в українському ПТРК "Корсар" застосована схема управління ракетою за допомогою лазерного променя, який світить у хвіст ракети Р-3. При цьому оператор має тримати ціль у прицілі до самого моменту влучення ракети.

Корсар
ПТРК "Корсар" вже прийнятий на озброєння ЗС України.

У польському "Піраті" ракета наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача, промінь якого формує на цілі точку, в яку і має влучити ракета. При цьому такий підсвітлювач може бути встановлений як на самій пусковій, так і бути зовнішнім.

Пірат ПТРК
Ракета ПТРК "Пірат" наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача.

Максимальна дальність стрільби в піхотному варіанті ПТРК "Пірат" складає 2500 м. Ракета обладнана бойовими частинами з трьома типами вагою 2,5 кг – кумулятивною, термобаричною і осколково-фугасною.

Пірат
Легкий протитанковий комплекс ПТРК "Пірат": ракета та ТП

Сама ракета має масу 10 кг і калібр 107 мм, запускається з транспортно-пускового контейнера (ТПК) довжиною 1180 мм. Маса спорядженого ТПК з ракетою – 15 кг.

У Польщі заявляють, що ракету "Пірат" та систему її наведення, серед іншого, можна буде інтегрувати у різні бойові платформи (пілотовані та безпілотні, наприклад, як роботизована платформа ASBOP PERKUN, розроблена Telesystem-Mesko та ŁUKASIEWICZ-PIAP).

ПТРК Пірат
Роботизована платформа ASBOP PERKUN з ПТРК "Пірат"

Крім того, можна розробити полегшений спеціальний денно-нічний приціл для оператора пускової установки, що полегшує наведення ракети на ціль, виділену лазером. Також згодом планується додати до CLU систему автоматичного супроводження цілей.

Читайте також: "Пірат" атакує згори: нові випробування і питання до нової зброї (відео)