xcounter
#

Флот США хоче запускати рої дронів з безпілотних кораблів та підводних човнів

4075
Флот США хоче запускати рої дронів з безпілотних кораблів та підводних човнів

Безпілотники, що мають власні безпілотники – американський флот теж хоче мати власні "ройові" можливості

ВМС США уклали контракт з Raytheon на постачання безпілотного баражуючого літального апарату Coyote у версії баражуючого боєприпасу. У службі заявляють, що вони хочуть підтримувати розробку безпілотних надводних і підводних апаратів як платформ для запуску роїв дронів, що в цілому може змінити правила гри.

Вартість контракту становить 33 мільйони доларів. Зазначається, у рамках цього контракту Raytheon має поставити безпілотні літальні апарати Coyote Block 3 (CB3) Autonomous Strike для підтримки роботи над роєм баражуючих боєприпасів.

Читайте також: Ізраїль перетворив Harop на військово-морську систему: розробка вже йде на експорт

Водночас поки що незрозуміло, на якій саме конструкції – Block 1 чи Block 2 – буде заснований цей баражуючий боєприпас. Як відомо, вперше БПЛА Coyote піднявся у повітря у 2007 році – тоді його розвитком займалася компанія Advanced Ceramic Research. Згодом цей безпілотник побував у портфоліо декількох компаній до того, як остаточно потрапив до Raytheon.

Coyote безпілотник
Coyote Block 1

У 2017 році стало відомо, що Raytheon працює над новою версією Coyote Block 2. У 2018 році армія США оголосила, що придбає безпілотник у цій версії для боротьби з ворожими дронами. Сьогодні ж американський флот хоче, щоб Coyote став зброєю для безпілотних катерів і безпілотних підводних човнів.

Coyote Block 2
Coyote Block 2

Фактично, цей контракт – це ще один крок флоту до інтеграції безпілотних літальних апаратів у підводні човни та кораблі, але тепер – безпілотні.

Так, раніше Defense Express розповідав, що ВМФ США хоче, щоб підводні човни знаходили ворожі кораблі за допомогою розвідувальних безпілотників, які будуть запускатися безпосередньо з субмарини.

Безпілотник підводний човен
Підводний човен запускає власний безпілотник

Так, наприклад, сьогодні ВМС США використовують безпілотники Blackwing, які можуть розгортатися з субмарини за допомогою спеціального контейнера та "здійснює міждоменні операції ретрансляції команд і управління між підводними й надводними човнами та безпілотними підводними апаратами".

Читайте також: Туреччина розробила безпілотний ударний гвинтокрил, він посилить національні ВМС