xcounter
#

Туреччина розробила безпілотний ударний гвинтокрил, він посилить національні ВМС

2490
Прототипом для дрона-гелікоптера T629 став серійний T129 ATAK
Прототипом для дрона-гелікоптера T629 став серійний T129 ATAK

На відміну від свого "пілотованого" прототипу, T629 має на одну тонну більшу політну масу та більший боєкомплект до бортової гармати

Турецька оборонна компанія Turkish Aerospace розробила безпілотний ударний гелікоптер Т629. Його прототипом став серійний ударний гвинтокрил T129 ATAK.

Про це сповіщає турецьке видання Turkish Defence News.

Читайте також: Akinci замість F-35: як посилиться флот Туреччини в 2021 році

Розробники розкрили мінімум деталей про свій новий літальний апарат. Наприклад, заявлено, що Т629 має електричну силову установку, але яка при цьому швидкість та дальність польоту – не деталізується.

Ланка турецьких гелікоптерів Т129 АТАК

Заявлено, що Т629 має на одну тонну більшу польотну масу, аніж його пілотований "попередник" T129 ATAК. Але який спосіб керування безпілотним літальним апаратом при цьому обрано – супутниковий зв’язок чи "класична" станція управління – невідомо.

Комплекс Bayraktar TB2 - дрони та станції управління

Втім, одну важливу деталь Turkish Defence News таки розкрили. Безпілотний гелікоптер Т629 має стати однією із складових авіагрупи універсального десантного корабля TGG Anadolu, що має стати до строю у цьому році, і котрий командування турецьких ВМС хоче перетворити на легкий авіаносець – носій безпілотних ударних літальних апаратів.

УДК TGG Anadolu стане найбільшим кораблем турецьких ВМС

Як раніше розповідав Defence Express, корабель TCG Anadolu за початковими планами мав отримати авіагрупу в 12 літаків F-35B.

Але після санкцій США, що передбачають зокрема вилучення Туреччини із програми літака F-35, для авіагрупи УДК Anadolu обрали інший тип літального апарату – БПЛА Akinci. Як планується, у 2021 році турецькі ВМС мають отримати щонайменше шість таких безпілотних літальних апаратів.

Три дослідні зразки БПЛА Akinci, що оснащені українськими двигунами АІ-450
Читайте також: Дальність ураження – до 110 км: безпілотник Akinci з українськими двигунами "засвітився" разом з новим озброєнням