xcounter
#

Флот Сінгапуру придбає чотири безпілотні катери: якими будуть їх функції

1345
Кожним таким безпілотним катером керуватимуть два оператори в береговому пункті управління
Кожним таким безпілотним катером керуватимуть два оператори в береговому пункті управління

Головне завдання катерів-"безпілотників" в складі ВМС Сінгапуру – економити моторесурс для "класичних" бойових кораблів, що зараз патрулюють береги країни

Військово-морські сили Республіки Сінгапур планують до кінця 2021 року придбати чотири патрульні безпілотні катери. Ці плавзасоби використовуватимуться для патрулювання в акваторії Сінгапурської протоки.

Про це йдеться в публікації порталу Channel News Asia.

Читайте також: Британський флот може поставити ПКР на патрульні кораблі: покриють нестачу фрегатів та есмінців
Дослідний зразок безпілотного катера для ВМС Сінгапуру

Зазначається, що кожен такий катер зможе безперервно патрулювати протягом 36 годин, при цьому зазначається, що дальність плавання – необмежена.

Озброєння та оснащення – один 12,7-мм кулемет, гідроакустична система далекого радіусу дії (LRAD), навігаційна РЛС, прожектори та сирена. Інші характеристики цих катерів: водотоннажність – 30 тонн, довжина корпусу – 16,9 метрів, ширина – 5,2 метри, швидкість ходу – до 25 вузлів.

Інфографіка, що відображає основні характеристики "робо-катера" для ВМС Сінгапуру

Заявляється, що навігаційні системи цих катерів обладнані кібер-системами, що дозволяють самостійно уникати будь-які перешкоди на маршруті: цим кораблям-"безпілотникам" доведеться діяти в протоці, де щодня проходить близько тисячі цивільних суден.

І при цьому - що підготовка операторів для управління безпілотними катерами займає на 20% менше часу, аніж підготовка особового складу для плавання на "класичних" кораблях.

Для виконання патрульних завдань ВМС Сінгапуру також мають катери типу SMC, тоннажність яких - 40 тонн, екіпаж - чотири особи

Власне, як стверджують розробники, роботи над навігаційною системою став одним із найскладніших елементів у розробці цих безпілотних катерів: дев’ять місяців знадобилось, щоб написати алгоритм для систем навігації, ще дев’ять місяців – тривали практичні випробування, як алгоритм працюватиме на практиці, і як при цьому потрібно убезпечитись від засобів радіоелектронної боротьби та кібер-загроз.

Основа сінгапурського військового флоту - шість фрегатів типу Formidable, збудованих за французьким проектом La Fayette

А головним завданням безпілотних катерів у складі ВМС Сінгапуру буде зекономити моторесурс патрульних кораблям типу Independence, та вивільнити їх для виконання завдань поза межами країни.

Основні характеристики кораблів цього типу:

  • водотоннажність - 1250 тонн,
  • екіпаж - 23 особи,
  • дальність плавання - до 1800 миль на швидкості 15 вузлів;
  • набір озброєння - одна 76-мм артустановка, одна 25-мм артустановка, два 12,7 мм кулемети.
У складі ВМС Сінгапуру є вісім кораблів типу Independence, вони мають класифікацію Littoral Mission Vessels.
Читайте також: Оголошено оснащення корветів Ada для України: Міноборони визначились з ПКР та ЗРК