xcounter
#

Через 12 років в РФ спромоглися погодити обрис стратегічного ПАК ДА

ПАК ДА у фантазії художника, бо інших даних про цей літак - немає
ПАК ДА у фантазії художника, бо інших даних про цей літак - немає
4460

Роботи над стратегічним бомбардувальником ПАК ДА у РФ почались ще у 2009 році

Міноборони РФ погодило остаточний обрис стратегічного бомбардувальника ПАК ДА, розробка якого почалась у 2009 році КБ "Туполев".

Як повідомляють російські ЗМІ з посиланням на власні джерела, новий літак буде створюватись за аеродинамічною схемою "літаюче крило", буде мати дозвукову швидкість та велику тривалість польоту.

Читайте також: Консорціум Eurofighter може поповнитися п’ятим учасником: цікава пропозиція для Фінляндії у рамках програми заміни винищувача
ПАК ДА
Про аеродинамічну схему ПАК ДА було відомо ще 10 років тому

Озброєння літака складуть крилаті ракети та гіперзвукова зброя. Зазначається, що ПАК ДА озброять "всім спектром" ракет "повітря-повітря", а бомбардувальник зможе керувати групами БПЛА. Крім того, сам ПАК ДА також буде опціонально пілотованою машиною.

"Дослідно конструкторські роботи за програмою знаходяться на етапі робочого проектування, ведеться будівництво кількох дослідних зразків", - повідомляють російські ЗМІ.

ПАК ДА
Ще один російській "фан-арт" на тему ПАК ДА

З боку Defense Express зазначимо, що така новина є доволі дивною. Бо командування дальньою авіацією ВПС РФ ще у 2012 році повідомило про завершення аванпроекту ПАК ДА та початок дослідно-конструкторських робіт з початком випробувань вже у 2022 році.

А влітку 2020 року було повідомлено про завершення розробки конструкторської документації та початок збирання першого дослідного зразка.

Туполев
Виробничо-матеріальна база "Туполева"

Водночас остання заява нівелює "побеноносні" новини про успіхи у розробці ПАК ДА, який все більше нагадує за своїми можливостями американський B-21, який має піднятися у небо наступного року.

Скоріш за все, така пертурбація пов’язана із постійним внесенням змін у тактико-технічне завдання з боку міноборони РФ, реальними можливостями КБ "Туполев", яке "зі скрипом" проводить модернізацію Ту-22М3 та буксує з оновленням Ту-160 та відновленням його серійного виробництва, за що отримує мільярдні штрафи.

Ту-160
У РФ лише 16 Ту-160, тому їх намагаються втримати у повітрі всіма силами

Водночас саме на ПАК ДА у Кремлі покладають значні надії, бо він має прийти на заміну Ту-160, який здійснив свій перший політ у 1981 році та Ту-95, який піднявся у небо ще при живому Сталіні у 1952 році.

Проте поки ПАК ДА успішно повторює долю винищувача Су-57, який за проектом ПАК ФА розроблявся з 2001 року. Але, за оптимістичними планами Кремля, до 2028 року стройові частини отримають лише 76 літаків.

Су-57
Су-57 - черговий "победносний" проект Кремля
Читайте також: КБ "Луч" таки розробляє ударний БПЛА "Сокіл-300": за власні обігові кошти