xcounter
#

Перший політ стелс-бомбардувальника В-21 переноситься на 2022 рік: літак ще не готовий, але прогнози оптимістичні

4206
Перший політ стелс-бомбардувальника В-21 переноситься на 2022 рік: літак ще не готовий, але прогнози оптимістичні

"Вибачте, любителі авіації. Першого польоту сучасного стелс-бомбардувальника ВПС США в цьому році не буде"

Перший політ стелс-бомбардувальника B-21 Raider переноситься – раніше ВПС США планували, що літак здійснить свій перший політ у грудні 2021 року, однак були побоювання, що ця дата може змінитися.

Зрештою, так і сталося – як повідомили у ВПС США, новий бомбардувальник не буде готовий до польоту до початку наступного року. Власне політ може відбутися у середині 2022 року.

Читайте також: "Старий" B-1 на пенсію не збирається: якою буде доля бомбардувальника у 2020-х роках

Наразі два В-21 будуються на виробничому підприємстві Northrop Grumman. Перший літак, хоч ще й не дійшов до фінального етапу збирання, але "стає схожим на бомбардувальник", каже Рендалл Уолден, директор офісу Rapid Capabilities, який керує програмою В-21 від імені ВПС.

B-21 Raider
На презентації бомбардувальника

Другий літак, як стверджує Уолден, буде використаний для того, щоб "впевнитися у тому, що дизайн та виробництво мають сенс".

Хоча інформація про В-21 є досить обмеженою, Уолден зробив декілька оптимістичних заяв про виконання цієї програми.

Так, за його словами, виробництво В-21 стає ефективним вже під час будування другого літака. Northrop Grumman використовує бізнес-джет як випробувальний стенд для нової авіоніки та програмного забезпечення, що дозволяє налагоджувати системи до встановлення на бомбардувальник.

Також зазначається, що хоча через пандемію COVID-19 стався деякий збій у ланцюжку постачань, графік виробництва вдалося адаптувати до нових умов.

B-21 Raider – перспективний стратегічний бомбардувальник, що створюється корпорацією Northrop Grumman для ВПС США. Наразі відомо, що ВПС планують придбати не менш 100 бомбардувальників В-21, хоча стверджується, що для задоволення майбутніх вимог служби кількість бомбардувальників має становити більш як 220.

Читайте також: Американські ВПС спишуть в 2021 році 17 бомбардувальників B-1B Lancer: Boeing пояснив причину