xcounter
#

Армія США хоче протитанкову ракету, яка буде краща за Javelin та навіть за "Стугну"

16007
Американські військові ведуть вогонь із ПТРК BGM-71 TOW, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американські військові ведуть вогонь із ПТРК BGM-71 TOW, ілюстративне фото з відкритих джерел

Україна продовжує задавати тренди майбутнього для світового ринку озброєнь

Армія США 19 вересня 2022 року оновила та конкретизувала свої вимоги по програмі CCMS-H, назва якої розшифровується як "важка ракетна система ближнього бою".

По суті тут йдеться про те, що американські військові хочуть отримати новітню протитанкову ракету, яка б за своїми параметрами перевершувала усі наявні зараз зразки, зокрема – комплекси Javelin та "Стугна".

Читайте також: Британія, за досвідом використання Brimstone у ЗСУ, робить ставку на цю ракету та пропонує встановлювати її навіть на квадрокоптери
Американські військові ведуть вогонь із ПТРК Javelin, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вперше параметри по цій програмі армія США заявила у квітні 2021 року, і тоді вимоги до перспективного ПТРК виглядали так. Дальність стрільби мала би коливатись від 100 метрів до 10 кілометрів. Ракета має бути адаптована для знищення не тільки бронетехніки противника, але й і його бетонних укріплень. Окремо була прописана можливість стрільби із ББМ "на ходу".

Запуск – і з мобільної пускової установки, і з ПУ на бронетехніці. Наведення - за оптико-електронним каналом, за лазерним променем,за принципом "вистрілив-забув", і наведення за даними безпілотників.

Американські військові ведуть вогонь із ПТРК BGM-71 TOW, ілюстративне фото з відкритих джерел

За півтора року армія США змінила свої вимоги по програмі CCMS-H, опираючись зокрема на досвід успішної відсічі ЗСУ у боях проти рашистів. І тепер ці вимоги виглядають так. Американські військові передбачають, що комплекс за програмою CCMS-H буде засобом посилення тактичних бригадних груп. Та діятиме в комплексіз іншими ПТРК, зокрема з тим же Javelin.

А в якості пускових для перспективної керованої ракети будуть використані 4 тисячі ПУ до комплексів TOW. Власне так і передбачається, що система за програмою CCMS-H має замінити собою BGM-71 TOW так, щоб не створювати проблеми для армійської логістики.

Вимоги до точності стрільби – 0,91 за нормальних умов, 0,8 – за умов постановки радіоелектронних перешкод. Комплекс CCMS-H має бути готовим до стрільби навіть за умови хімічного чи радіаційного забруднення місцевості, та за умов відсутності контакту з GPS-навігацією, та бути стійким до ворожих засобів РЕБ. Встановлений строк служби ракети – 10 років.

Американські військові ведуть вогонь із ПТРК BGM-71 TOW, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вимоги до систем наведення – повинні забезпечувати режими стрільби "вистрілив-забув", або ж наведення за командами оператора. При цьому передбачається, що ракета повинна мати можливість змінити ціль під час польоту. І що стрільба може відбуватись "роєм" одразу із декількох пускових установок, використовуючи один пульт управління.

Вимоги по дальності стрільби тепер виглядають так: "прямою наводкою" - від 65 метрів до 4000 метрів, по параболічній траекторії – до 8 км та більше. Ракета повинна бути здатною знищувати усі "стандартні дерев’яні та бетонні укріплення" за стандартами НАТО, влучання в армований бетон повинне створювати настільки велику дірку, щоб нею міг пройти у повен ріст повністю екіпірований солдат.

Бойові стрільби комплексами TOW, розміщених на БМП Bradley, ілюстративне фото з відкритих джерел

Очевидно, що такі настільки деталізовані вимоги прямо випливають із досвіду боїв ЗСУ проти армії РФ. І це вкотре підтверджує тенденцію, що успіхи України на полі бою прямо визначають майбутнє світового ринку озброєнь.

Читайте також: Пентагон використає "штучний інтелект", щоб спрогнозувати потреби України в зброї