xcounter
#

Врахували досвід ООС: Армія США оголосила вимоги до новітньої протитанкової ракети

11326
Американські військові шукають заміну комплексу TOW
Американські військові шукають заміну комплексу TOW

Перспективний ПТРК має уражати цілі на відстанях від 100 метрів до 10 кілометрів. "Бонусом" американські військові хочуть опцію перенацілення ракети під час польоту, чого не може робити той же Javelin

Портал ArmyTimes розповів, що Армія США сформулювала вимоги до новітньої протитанкової ракети, що має замінити собою в бойових порядках військ протитанкову ракету TOW.

Якщо вчитатись у ці вимоги, то можна зробити висновок, що наявні зараз новітні комплекси Javelin та Spike уже не влаштовують американських військових. І також – що при формуванні вимог до новітнього ПТРК Армія США врахувала зокрема досвід бойових дій, котрий накопичили підрозділи Операції об’єднаних сил (ООС) під час бойових дій на Сході України.

Читайте також: ДККБ "Луч" представило за кордоном РСЗВ "Вільха-М" та протитанковий комплекс "Бар’єр-С" (фото)
Армія США взяна на озброєння комплекс BGM-71 TOW ще у 1970-х роках

Зокрема, новітній ПТРК для Армії США повинна мати максимальну дальність стрільби до 10 кілометрів, мінімальну дальність стрільби – лише 100 метрів. ПТРК повинен легко інтегруватись як з наявною БМП Bradley, так і її "наступниками", та забезпечувати опцію "стрільба на ходу".

Наведення цього ПТРК на ціль має бути по суті універсальним – американські військові вимагають, щоб ракета мала опції наведення і за оптико-електронним каналом, наведення за лазерним променем, опцію "вистрілив-забув", і навіть опцію наведення за даними безпілотників.

Бойові стрільби комплексами TOW, розміщених на БМП Bradley

І також – щоби такі ракети можна було випускати "роєм", тобто із декількох машин одночасно, і щоб кожна ракета могла змінювати у польоті свою пріоритетну ціль для ураження.

Перспективний ПТРК для Армії США також повинен уражати не тільки бронетехніку противника, але й також – позиції та укріплення противника.

В якості мобільних платформ для комплексів BGM-71 TOW Армія США також використовує бронемашини Stryker

В теорії, найближче таким вимогам відповідає протитанковий комплекс Spike SR від ізраїльської компанії Rafael. Тестові стрільби із цього ПТРК Армія США, як розповідав Defence Express, провела на початку січня цього року.

Spike SR має три системи наведення на основі тепловізійної та телевізійних головок: "вистрілив та забув", "вистрілив-скоригував" та "вистрілив-побачив-навів". Тобто - оператор може одразу обрати ціль під час пуску, або ж – виконати контрольований запуск, коли ціль для ураження обирається під час польоту. Але дальність стрільби у Spike SR – до двох кілометрів.

Американський піхотинець із комплексом Spike SR

Його конкурент Javelin має дальність стрільби на 500 метрів більшу, але тут є лише один режим наведення - "вистрілив та забув".

В свою чергу, таку опцію як наведення ПТРК по даним безпілотника АрміяСША, схоже, підглянула у своїх французьких колег. Defence Express розповідав, що в кінці січня 2021 року компанія MBDA провела тестові стрільби на армійському полігоні Каньюерс, для проведення яких було залучено протитанковий ракетний комплекс ММР у "піхотній" конфігурації та дрон Novadem NX70. На даний момент, це єдиний відомий експеримент по "схрещуванню" протитанкових комплексів та БПЛА.

Мета – перевірити можливість стрільби із комплексу ММР по цілям "поза межами візуальної видимості", французькі військові провели вдало свої експериментальні стрільби
Читайте також: Українсько-польський ПТРК Pirat тепер може воювати вдень і вночі: відео від CRW Telesystem-Mesko