xcounter
#

​Армія США придивляється до ізраїльського ПТРК Spike SR: простіше та ефективніше за Javelin (відео)

Spike SR має дальність вогню до 2 км
Spike SR має дальність вогню до 2 км
4926

Spike SR - найлегша версія лінійки протитанкового та високоточного озброєння від Rafael Advanced Defense Systems

Армія США відстрілялась з ПТРК Spike SR від ізраїльської компанії Rafael. Стрільби пройшли у рамках програми Army Expeditionary Warrior Experiment - експериментів з новим озброєнням та технологіями з метою їх впровадження у військах.

Під час пусків були знищені статичні та рухомі цілі в оптичному та тепловізійному режимах.

Читайте також: F-16 для України: чи можливо "встати у чергу" за найпопулярнішим у світі винищувачем

Підкреслюється, що до випробувань були залучені військовослужбовці армії США з реальним досвідом. Які залишились задоволені малою вагою Spike SR, його потужністю та легкість використання у порівнянні із системами, які зараз використовуються у США.

Загалом Spike SR є представником цілого сімейства протитанкової та високоточної зброї, яку обрали понад 35 армій світу. За своїми можливостями Spike SR має найменшу дальність, яка шляхом модернізацій поступово зросла з 800 метрів до 2 км.

Водночас цей ПТРК відрізняється малими габаритами та вагою - біля 10 кг, разом із ракетою, що дає можливість здійснювати запуск з плеча. Традиційно для всіх Spike використано три системи наведення на основі тепловізійної та телевізійних головок: "вистрілив та забув", "вистрілив-скоригував" та "вистрілив-побачив-навів".

Тобто оператор має декілька сценаріїв використання зброї. Під час пуску може одразу обрати ціль, захопити її ГСН ракети та здійснити пуск, після чого змінити позицію. Або здійснити контрольований запуск, коли він отримує зображення з ракети.

Це дозволяє скоригувати ракету, обрати іншу ціль, чи взагалі зробити пуск поза межами прямої видимості та навестись вже під час польоту.

В цей же час у армії США основним ПТРК є відомий Javelin, який має лише один режим - "вистрілив та забув", більший за габаритами та має дальність на 500 метрів більше за Spike SR.

Javelin
Javelin - основний ПТРК армії США

Проте, враховуючи масштабне замовлення Пентагону на 45 тисяч ракет Javelin, які будуть виготовлятися на спільному підприємстві Lockheed Martin та Raytheon Rockets & Defense до 2050 року, потиснути його у військах ізраїльському Rafael буде доволі важко.

Водночас Raytheon, розуміючи тенденцію на ринку ПТРК розробляє високоточну ракету, яка призначена для стрільби з РПГ Carl Gustaf, що стоїть на озброєнні армії США.

Читайте також: Протитанкову ракету ММР вперше запустили з дистанційно керованої башти, встановленої на автомобілі