xcounter
#

Американські морпіхи обирають заміну LAV: за контракт борються General Dynamics, Textron та BAE

LAV піде на пенсію не раніше середини 30-х
LAV піде на пенсію не раніше середини 30-х
7277

Обрання нової машини для корпусу морської піхоти США йде за програмою Advanced Reconnaissance Vehicle, а легендарні LAV мають піти на пенсію у середині 30-х

Морська піхота США отримала всі три прототипа майбутньої заміни бойової колісної машини LAV, які були розроблені за програмою Advanced Reconnaissance Vehicle. За планами Пентагону одна з цих машин має повністю замінити всі старі машини вже у середині 2030-х років, а участь у конкурсі беруть General Dynamics, Textron та BAE, пише Defense News.

Точні кількісні показники замовника, за яке б'ються компанії, говорити зарано, особливо враховуючи постійні та вкрай динамічні зміни самого корпусу морської піхоти США. Але станом на 2021 рік американські морпіхи мали близько 800 LAV у всіх варіантах, що робило цю машину другою за розповсюдженістю після амфібійної AAV7 (якщо звісно не рахувати MRAP-и). Тобто боротися ж є за що.

Читайте також: Хто першим поставив авіаційні ракети на пікапи-"технічки", і що з цього вийшло
LAV
LAV корпусу морської піхоти США

Планується, що обрана машина стане платформою для шести видів бойових машин: лінійної, управління C4/UAS, машини для боротьби з БПЛА, з 30-мм бойовим модулем, логістична та ремонтна.

До речі вперше про намір замінити LAV американські морпіхи оголосили ще у 2019 році, для чого запросили General Dynamics та Science Applications International Corp для створення демонстраторів технологій. І саме цей демонстратор, який був переглянутий і пропонує General Dynamics.

Зокрема морпіхи захотіли перенести акцент уваги з вогневих можливостей машини на розвідувальні, а General Dynamics ще наростила амфібійні можливості.

General Dynamics Advanced Reconnaissance Vehicle
Advanced Reconnaissance Vehicle від General Dynamics

Textron просуває свою розробку під назвою Cottonmouth, який був продемонстрований декілька років тому, а у 2021 році вже пройшов попередні випробування у Неваді. Через шасі 6х6 та менші габарити машини у Textron зазначають, що штатні десантні кораблі на повітряній подушці LCAC можуть нести до 4 Cottonmouth, що аналогічно показнику LAV.

Cottonmouth
Cottonmouth від Textron

Своєю чергою BAE Systems просуває свою Amphibious Combat Vehicle, яку розробляє з 2018 року. При цьому розробники одразу говорять, що розмістити чотири таких машини на LCAC не вийде. Розробка BAE більша, важча та має можливість встановлення повноцінного бойового модуля, який розрахований на автоматичну гармату.

Тому й пропонується її використання, як повноцінної амфібійної машини, яка попри більші габарити буде мати більше можливостей.

Amphibious Combat Vehicle BAE Systems
Amphibious Combat Vehicle BAE Systems

Звісно поки заразно говорити про точні характеристики цих машин, які будуть змінюватись в залежності від побажання замовника. Але справа у концептуальності підходів, які демонструють розробники.

BAE Systems запропонувала класичну потужну бойову машину - фактично важку колісну БМП, яка має найбільші гіпотетичні вогневі можливості, але й найбільші габарити. Textron виступила з рішенням мінімізації і єдина обрала шасі 6х6. Вочевидь, посередині між ними - пропозиція General Dynamics.

LCAC
LCAC

І вже з цього випливають всі подальші особливості, будь-то рівень бронювання, вогневі можливості та маневровість. Але не менш важливими є й параметри цифровізації машини, оснащеність сучасними системами огляду та розвідки, результативність інтеграції до сучасних та перспективних систем управління та перетворення машини на безпілотники. На останок ціна також є фактором навіть для США.

Читайте також: Рашисти замислились чи можуть за тотальними пожежами по всій РФ стояти українські фахівці