xcounter
#

Хто першим поставив авіаційні ракети на пікапи-"технічки", і що з цього вийшло

29551
Запуск ракет Brimstone "роєм", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Запуск ракет Brimstone "роєм", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Або звідки може брати своє коріння "партизанське" рішення для ударів по рашистам британськими Brimstone

Поява в руках Збройних Сил України "приземлених" авіаційних керованих ракет Brimstone, отриманих від Великої Британії, стала одним із найбільш неприємних сюрпризів для армії РФ під час війни проти нашої країни.

Британські інженери з MBDA попрацювали на славу, та створили для нашого війська максимально просте та ефективне рішення по застосуванню однієї із найдосконаліших своїх авіаційних ракет: Brimstone відстрілюється із наземних направляючих, установлених на звичайну "Газель", механізм наведення при цьому не розкривається. Сили оборони України теж попрацювали на славу, відстрілюючи по оркам ракети Brimstone. Завдяки чому в листопаді 2022 року Міноборони Великої Британії вирішило передати нам ще більш вдосконалені ракети Brimstone 2 Dual Mode.

Читайте також: П'ять здивувань війни: як українці здійснили те, що вважалось неможливим

Зазвичай кругообіг військових технологій в природі відбувається так: розвинуті країни Заходу вигадують першими, а "наздоганяючі" країни просто "підхоплюють" те чи інше технологічне рішення.

Але можливо, що у випадку із керованими авіаційними ракетами на машинах-"технічках" вийшло все рівно навпаки. І коли британські інженери "приземляли" свої Brimstone, то опирались на досвід конфліктів у Африці чи на Близькому Сході.

Наприклад, на шпальтах порталу Oryx ми можемо знайти згадку, що в серпні 2014 році бійці сил "Уряду національного порятунку" Лівії відстрілювали із пікапів керовані авіаційні ракети Х-29Т, і це у них вийшло доволі успішно, як можемо судити за фото із соцмереж.

Ракети Х-29Т були "відкопані" на лівійській авіабазі Гардабія, де колись базувались Су-24 ВПС Лівії, придбані наприкінці 1980-х років у СРСР. Та знищені під час операції НАТО проти режиму Муамара Каддафі. Так як інших літаків-носіїв Х-29Т учасника протиборства в Лівії в своїх руках не мали, на такому тлі й виникла ідея "приземлити" ці авіаційні ракети.

Відстріл Х-29Т із наземної пускової установки, Лівія, серпень 2014 року, зображення наводить Oryx

Очевидно, що адаптацією цих ракет під наземну пускову установку займались технічно грамотні люди, наприклад колишні військові інженери. Які змогли, наприклад, розрахувати необхідну конфігурацію для направляючої та "хакнути" систему наведення ракети, яка прив'язана до літака.

Бо подібні експерименти по відстрілу керованих ракет із пікапів-"технічок" не завжди завершуються успіхом, м’яко кажучи. Тут можна для ілюстрації пригадати навіть відео зразка 2020 року із тієї ж самої Лівії, де одна із сторін конфлікту намагалась запустити ракету П-15 "Термит", і ця ПКР вибухнула буквально на 2-ій секунді польоту.

Але цілком можливо, що і Лівія насправді була не першим "полігоном" по відпрацюванню технології "приземлення" керованих авіаційних ракет, і необхідні інженерні рішення "перекочували" звідти якраз із розвинутих країн Заходу.

У військовій історії є приклад, коли під час Фолклендської війни 1982 року аргентинські військові адаптували корабельну ПКР Exocet MM38 для запуску із "кустарної" наземної установки, яку зняли з корабля. І таким чином підбили британський есмінець HMS Glamorgan в ніч на 12 червня 1982 року.

"Кустарна" пускова установка для ПКР Exocet MM38, яку спорудили аргентинські військові під час Фолклендської війни 1982 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Які касетні боєприпаси уже використовують ЗСУ в боях проти рашистів, і звідки вони в нас