xcounter
#

Адміністрація Байдена "гальмує" продаж нових ракет Саудівській Аравії, причина – страх перед Іраном

1756
Позиція ЗРК Patriot Саудівської Аравії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Позиція ЗРК Patriot Саудівської Аравії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Американці шукають "важелі впливу" на своїх давніх союзників, тому наприклад озброїлись риторикою про "порушення прав людини" в Ємені. Але такі розмови аж ніяк не знімають проблему Саудівській Аравії, що їх для захисту енергетичної інфраструктури від "самопальних" ракет вартістю в десятки тисяч доларів потрібні зенітні ракети вартістю в мільйони доларів кожна

Саудівська Аравія дала запит в США на купілю "буквально сотень" зенітних ракет різних типів до ЗРК Patriot, кількість та номенклатура яких не розкриваються, розповідає портал The Drive з посиланням на Washington Post.

Саудівська Аравія вимушена буквально "з коліс" поповнювати запаси своїх зенітних ракет класу "поверхня-повітря", і також – ракет "повітря-повітря" для винищувачів F-15. Причина - бойовики-хусити в Ємені, яких підтримує Іран, посилюють свої удари з повітря по енергетичній інфраструктурі на Аравійському півострові.

Читайте також: Велика Британія наздоганяє часи "Холодної війни" та з відставанням на роки відроджує протиповітряну оборону
Пускова установка балістичної ракети Zulfiqar, яку бойовики-хусити використовують для атак проти Саудівської Аравії, фото ілюстративне

За поточними даними, хусити в 2021 році виконали уже 375 повітряних атак проти Саудівської Аравії, зокрема у жовтні 2021 року випустили 10 балістичних ракет та 25 "дронів-камікадзе", у листопаді 2021 року – уже 11 балістичних ракет та 29 дронів-"камікадзе".

Саудівська Аравія опинилась у доволі виснажливій ситуації, коли вимушена купувати сотні ракет вартістю в декілька мільйонів доларів кожна, щоб знищувати "самопальні" повітряні цілі вартістю максимум декілька десятків тисяч доларів. І якби це парадоксально не звучало, але тут "палки в колеса" Ер-Ріяду почали вставляти самі США, точніше – окремі сили в Сполучених Штатах Америки.

Винищувач F-15 ВПС Саудівської Аравії з ракетами AMRAAM, фото з відкритих джерел

Наприклад, на початку листопада 2021 року Державний департамент США схвалив потенційний продаж Саудівській Аравії 280 ракет класу "повітря-повітря" AIM-120C та 596 пілонів для підвіски ракет LAU-128 вартістю до 650 мільйонів доларів. Хід цієї угоди вже встигла заблокували група конгресменів, які подали відповідну постанову.

Більш того – негласно "на паузу" була поставлена і угода на продаж Саудівській Аравії систем протиракетної оборони THAAD, про яку стало відомо в середині листопада поточного року. Тому автори The Drive цілком закономірно допускають, що запит Білому Дому від саудитів на купівлю додаткових сотень ракет до ЗРК Patriot також може бути "поставлений на паузу".

Розгортання пускової установки THAAD, ілюстративне фото з відкритих джерел

Фактична і негласна причина таких абсурдних маневрів – Білий Дім хоче примусити Ер-Ріяд "економити" ракети до "Петріотів" та ракети "повітря-повітря" AIM-120C на випадок "великої війни" в регіоні, яку може розв’язати Іран.

Тим більш, раз єменські бойовики почали активніше атакувати об’єкти в Саудівській Аравії, це уже може вказувати на підготовку Ірану до "великої війни".

Для атак проти Саудівської Аравії єменські хусити використовують також іранські некеровані ракети Badr із дальністю стрільби до 150 кілометрів, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ну а публічно та на словах – Білий Дім шукає "важелі впливу" на Саудівську Аравію, бо бачте, адміністрацію Джозефа Байдена турбують "порушення прав людини" під час бойових дій у Ємені, які там веде саудівська армія. Але вищеописане аж ніяк не знімає проблему для Саудівської Аравії, що їй потрібні зенітні ракети для захисту своєї нафтогазової інфраструктури.

Тим більш, як розповідав Defense Express, до цього моменту саудитів як потенційних покупців ЗРК "обробляли" росіяни, пропонували С-400 або ж комплекс "Абакан" - "здешевлену" версію модернізованого зенітно-ракетного комплексу С-300В4, здатного збивати балістичні ракети. І тут Ер-Ріяд ще не говорив Кремлю категоричне "ні", у всякому випадку – нема про це даних.

"Виставочна" експозиція російського ЗРК "Абакан", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Приклад для України: як Туреччина створює власну ППО - від лазерної Alka до ЗРК HISAR та Siper