xcounter
#

Уряд розширив перелік підприємств, що можуть самостійно експортувати зброю: опубліковано список

7017
Дослідний зразок бронетранспортера "Варан" розробки компанії "Техімпекс"
Дослідний зразок бронетранспортера "Варан" розробки компанії "Техімпекс"

Таке рішення є однією із складових реформи українського оборонно-промислового комплексу

Кабінет міністрів України розширив перелік українських підприємств, що отримали повноваження самостійно постачати на експорт продукцію оборонного призначення.

Про це свідчить постанова Кабміну № 1353 від 16 грудня 2020 року, опублікована на "Урядовому порталі".

Читайте також: Компанія Excalibur Army поставила Міноборони України нові 155 мм боєприпаси для проведення повного циклу випробувань САУ "Богдана"

Зокрема, до 1 липня 2024 року повноваження самостійного експорту своєї продукції та самостійного імпорту для власних виробничих потреб матимуть державне підприємство "Луцький ремонтний завод "Мотор"" та "Науково-виробнича компанія "Техімпекс"".

"Луцький ремонтний завод "Мотор"" спеціалізується на ремонті силових установок для Повітряних Сил України

До 1 жовтня 2024 року повноваження самостійно виконувати експорт власної продукції оборонного призначення та імпорт товарів для власного виробництва матимуть держпідприємство "Новатор", “Науково-виробничий комплекс “ІСКРАˮ та Конотопський авіаремонтний завод "АВІАКОН".

Як раніше повідомляв Defence Express, в 2021 році завод "АВІАКОН" планує модернізувати щонайменше три бойових гелікоптери Мі-24. Для робіт з відновлення гвинтокрилих машин держпідприємство замовило низку нових комплектуючих та ремонтів.

Укроборонпром
Також "АВІАКОН" отримав підряд на ремонт гелікоптера Ка-27 для Військово-морських Сил України за 15,7 мільйона гривень

До 1 лютого 2025 року повноваження на самостійний експорт власної продукції отримало підприємство ТОВ "Трител".

Приватне підприємство "Авіакомпанія Константа", що має флот у чотири літаки Ан-26, отримало повноваження строком до 1 серпня 2024 року на на право здійснення експорту послуг з авіаперевезень товарів військового призначення.

Укроборонпром
Один із літаків Ан-26 флоту "Авіакомпанія Константа"

Нагадаємо, у травні 2020 року заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок заявляв, що державний концерн "Укроборонпром" вирішив відмовитися від виключного права на експорт продукції військового призначення і подвійного використання.

Таке рішення було прийнято в рамках реформи державного концерну "Укроборонпром". Відповідно до нього, українські підприємства зможуть самостійно експортувати власну продукцію за кордон. Раніше для цього виробники зброї були вимушені звертатися до державного посередника, яким був один зі спецекспортерів "Укроборонпрому".

Укроборонпром
Протитанкові ракети - один з найпопулярніших вітчизняних оборонних товарів на експорт. Зокрема, в 2019 році Саудівська Аравія отримала від України 120 ПТРК "Корсар" і 30 ПТРК "Скіф", а також понад 800 ракет до них. Фото: КБ "Луч"

Як раніше повідомляв Defence Express, 3 листопада 2020 року Служба безпеки України за підтримки "Альфи" провела обшуки та виїмку документів у керівництва "Укроборонпрому", а також у приміщеннях "Укрспецекспорту". Як згодом з’ясувалось, менеджерів "Укроборонпрому" та "Укрспецекспорту" підозрюють у державній зраді.

Читайте також: "Укрспецекспорт" розкрив дані щодо своєї діяльності (фото)