xcounter
#

Експорт без посередників: монополія "Укроборонпрому" дає задній хід

1246
"Відкрити" простий шлях до експорту зброї українським підприємствам мала постанова Кабміну від 8 квітня 2020 року. Проте досі невідомо, чи підписав її прем'єр-міністр... Фото: Defense Express
"Відкрити" простий шлях до експорту зброї українським підприємствам мала постанова Кабміну від 8 квітня 2020 року. Проте досі невідомо, чи підписав її прем'єр-міністр... Фото: Defense Express

"Укроборонпром" хоче дозволити українським виробникам експортувати зброю без посередників

Державний концерн "Укроборонпром" вирішив відмовитися від виключного права на експорт продукції військового призначення і подвійного використання. Про це, як зазначає агентство "Інтерфакс-Україна", повідомив заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок.

Заступника міністра закордонних справ України Єгор Божок
Заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок. Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net
Рішення було прийнято в рамках реформи державного концерну "Укроборонпром". Відповідно до нього, українські підприємства зможуть самостійно експортувати власну продукцію за кордон. Раніше для цього виробники зброї були вимушені звертатися до державного посередника, яким був один зі спецекспортерів "Укроборонпрому".
ПТРК
У 2019 році Саудівська Аравія отримала від України 120 ПТРК "Корсар" і 30 ПТРК "Скіф", а також понад 800 ракет до них. Фото: КБ "Луч"

Разом з тим, й досі немає інформації про те, чи підписав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль постанову від 8 квітня 2020 року. Вона мала скасувати обов'язкове погодження маркетингу ринку збуту та цін з "Укроборонпромом" для тих підприємств, які експортують товари військового призначення і подвійного використання.

Нагадаємо, раніше "Ліга оборонних підприємств України" оприлюднила відкрите звернення до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. У ньому представники спілки наголосили на важливості лібералізації та демонополізації зовнішньої діяльності.

Читайте також: "Антонов" звернувся до Зеленського: керівництво "Укроборонпрому" нищить оборонний комплекс України