xcounter
#

За чесну зброю! Приватні виробники озброєнь хочуть, щоб слова уряду стали справами

Оборонні компанії України звернулись до влади з відкритим зверненням. Проголосуй і ти!
За чесну зброю! Приватні виробники озброєнь хочуть, щоб слова уряду стали справами
935

Приватні виробники оборонної продукції закликають прем’єр-міністра до лібералізації зовнішньої діяльності, а точніше - до справедливості

До прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з відкритим зверненням звернулась «Ліга оборонних підприємств України», яка об’єднує близько 70 приватних оборонних підприємств.

Ключова причина звернення - незрозуміла затримка з введенням у дію рішення Уряду України, яке було прийняте на початку квітня цього року щодо спрощення механізму виходу приватних українських виробників продукції військового призначення на міжнародний ринок.

Читайте також: Час збройових динозаврів минає? На що зважився уряд у стосунках з виробниками озброєнь

Детальніше про цю ситуацію ми писали у своїх матеріалах. Проте й досі ситуація не отримала логічного та зрозумілого продовження.

Тож у відкритому зверненні до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, копія листа якого 5 травня 2020 р. розміщена на сайті громадського обєднання "Ліги оборонних підприємств", наголошується:

"На сьогоднішній день приватні оборонні підприємства виконують дві третини державного оборонного замовлення і забезпечують Збройні Сили України та інші військові формування держави сучасними зразками озброєння, воєнної і спеціальної техніки. Левова частка з них входять до складу Ліги.

Наразі виробничий потенціал приватних оборонних підприємств дозволяє їм забезпечувати не тільки внутрішні потреби, а й реалізовувати свою продукцію на зовнішніх ринках, що сприятиме розвитку та ефективності діяльності підприємств, покращить імідж України на міжнародній арені та принесе валютні надходження в її економіку.

В цьому контексті нам приємно зазначити, що останнім часом державою здійснюються заходи, спрямовані на розвиток військово-технічного співробітництва оборонних підприємств України (в тому числі і приватних) з іноземними партнерами. Свідченням цього є надання Урядом повноважень на право здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва та імпорту товарів військового призначення для потреб власного виробництва приватним оборонним компаніям.

Також ми вітаємо та підтримуємо заходи, спрямовані на лібералізацію та демонополізацію зовнішньоекономічної політики держави і, зокрема, рішення, прийняте Урядом України на початку квітня цього року щодо спрощення механізму виходу приватних українських виробників продукції військового призначення на міжнародний ринок, яке скасовує зобов’язання суб’єктів господарювання, яким надані повноваження на експорт товарів військового призначення, здійснювати маркетинг ринку збуту і встановлювати зовнішні ціни на товари військового призначення за погодженням з ДК «Укроборонпром».

Разом з тим, на превеликий жаль, зазначене урядове рішення, яке, на нашу думку, є першим вагомим кроком в напрямку позитивних, вкрай необхідних зрушень, на сьогоднішній день до кінця не реалізовано.

Про це свідчить те, що на державних офіційних інтернет-ресурсах розміщені чинні постанови Кабінету Міністрів України від 8 червня 1998 р. № 838 та від 12 липня 1999 р. № 1228, в яких відсутні зміни, що були прийняті на засіданні Уряду 8 квітня поточного року.

Приватні виробники оборонної продукції сподіваються, що найближчим часом зміни до урядових постанов наберуть чинності

Приватні виробники оборонної продукції щиро сподіваються, що найближчим часом зміни до зазначених урядових постанов будуть юридично оформлені та наберуть чинності.

Впевнені, що створення рівних умов для здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємствами всіх форм власності унеможливить безпідставне втручання у їхню господарську діяльність та підвищить конкурентоспроможність вітчизняної продукції військового призначення на міжнародному ринку озброєння і військової техніки", - наголошується у зверненні «Ліги оборонних підприємств України».

У свою чергу, Громадська спілка “Асоціація виробників озброєння та військової техніки" надіслала листа на Кабінет міністірів щодо необхдності вирішення проблем, які стосуються отримання підприємствами – членами Асоціації повноважень на право здійснення міжнародних передач товарів військового призначення, насамперед щодо експорту товарів військового призначення власного виробництва, як це визначено Постановою КМУ №838 від 08.06.1998 р.

"Так, деякі компанії вже протягом півтора року після відповідного звернення до уповноважених державних структур не отримали вищезазначених повноважень". Пропонується запровадити зміни, які зможуть пришвидшити цей процес.

Довідково:

8 квітня 2020 р. під час засідання Кабінету Міністрів України було прийнято Постанову про скасування зобов’язання суб’єктів господарювання, яким надані повноваження на експорт товарів військового призначення, здійснювати маркетинг ринку збуту і встановлювати зовнішні ціни на товари військового призначення за погодженням з ДК “Укроборонпром”.

Відповідно до першого пункту ухваленої урядом постанови всі суб’єкти, що отримали право самостійного виходу на зовнішні ринки з продукцією власного виробництва, тепер зможуть самостійно визначати і маркетингові стратегії, і ціну на власний товар.

Станом на початок 2020 року повноваження на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю, мають 28 вітчизняних суб’єктів господарювання. Це і державні, і приватні компанії. І цей перелік збільшується.

Сам концерн «Укроборонпром» не матиме важелів впливу на господарську діяльність приватних суб’єктів. Проте це не означає, що вони не можуть звертатися за послугами того чи іншого спец експортера. Але тепер це вже право і бажання компаній-виробників, а не обов’язок.

Рішення уряду ґрунтується на тому, що реалізація постанови дозволить демонополізувати процеси зовнішнього ціноутворення; створити рівні умови щодо самостійного здійснення зовнішньоекономічної діяльності; усунути штучні бар’єри, які призводять до зайвого витрачання ресурсів та часу підприємствами оборонно-промислового комплексу, покращить конкурентні умови.

Такі рішення є надвичайно важливим саме зараз. Адже виживання та розвиток оборонних підприємств в умовах економічного спаду, - а це неминуче з огляду на пандемію, – насамперед буде залежати від ефективної, стимулюючої роботи як системи державного управління, так і ініціативи самих компаній. Ухвалене рішення уряду буде цьому сприяти.

Читайте також: Холостий постріл: як прем’єр-міністр злякався "Укроборонпрому"