xcounter
#

Поточний стан будівництва першого Ан-178 ЗСУ: ДП "Антонов" показало виготовлені частини майбутнього літака (фото)

6813
Стапель для складання фюзеляжу першого Ан-178 для ЗСУ в цеху ДП "Антонов" / Фото: Апостроф TV
Стапель для складання фюзеляжу першого Ан-178 для ЗСУ в цеху ДП "Антонов" / Фото: Апостроф TV

На сьогодні вже почалася підготовка компонентів до стапельного складання транспортників

На ДП "Антонов" (входить до складу ДК "Укроборонпром") продемонстрували елементи майбутнього багатоцільового транспортного літака Ан-178 (заводський номер 007), який почали будувати на замовлення Міноборони України.

"Нині у цеху №8 навіть при вході чути, як кипіть робота. Працівники "Антонова" готують компоненти нового літака … багатоцільового транспортного Ан-178. Ось частина носа машини 007 – першого екземпляра для міністерства оборони України", - розповіли журналісти "5 каналу" у своєму сюжеті з циклу "Невигадані історії".

Читайте також: Весь планер для Ан-178 буде побудований на ДП "Антонов": Очільник держпідприємства розкрив етапи будівництва нових літаків
Ан-178
Директор з виробництва ДП "Антонов" Генадій Побережець продемонстрував носову частину Ан-178 (зн 007) для Міноборони / Фото: 5 канал

Своєю чергою, в іншому цеху, поряд з дослідним зразком Ан-178 (зн 001) та літаком для МВС Перу (зн 006) проходить калібрування стапеля для складання першого транспортника для українського війська.

Ан-178
Стапель для складання фюзеляжу першого Ан-178 для ЗСУ в цеху ДП "Антонов" / Фото: Апостроф TV

"Це стапель остаточного складання, який наразі (на кінець січня ц.р.) проходить остаточну перевірку за своїми геометричним параметрам перед початком остаточного складання фюзеляжу першого літака", - розповів у програмі Security Talks в.о. генерального директора ДП "Антонов" Сергій Бичков.

Ан-178
Стапель для складання фюзеляжу першого Ан-178 для ЗСУ в цеху ДП "Антонов" / Фото: Апостроф TV

Відповідно до контракту, Міністерство оборони України три Ан-178 до 2024 року (перший літак - в першій половині 2023 року, а другий і третій через кожні три місяці). Але вже нині у цехах підприємства в стапелі закладають значно більше машинокомплектів.

Ан-178
Комплект крил для майбутніх транспортних літаків Ан-178 в цеху ДП "Антонов" / Фото: 5 канал

Нагадаємо, ДП "Антонов" в минулі роки потроху займалося збиранням окремих компонентів для майбутніх Ан-178, ще не маючи замовлень на них, за власний кошт.

Ан-178
Виробництво рампи для транспортного літака Ан-178 на підприємстві ДП "Антонов". Лютий 2019 року / Фото: 5 канал

Зокрема, ще на початку 2019 року Defense Express повідомляв про хід робіт на авіабудівному підприємстві з виготовлення агрегатів планерної групи для Ан-178, як то - п'ять комплектів крил, чотирьох комплектів хвостового оперення, другого центроплан-комплекту, пілонів тощо.

Ан-178
Виробництво пілонів для літаків Ан-158 - 178 на підприємстві ДП "Антонов". Лютий 2019 року / Фото: 5 канал

Вже після укладення контракту з МВС Перу на будівництво багатоцільового Ан-178 (з заділу для борту 006) була проведена оцінка стану готовності та вартості майбутніх нових транспортників (червень 2020 року), за яким відсоток готовності виробу "007" був визначений на рівні 30,6%.

Ан-178

Згідно з планами "Антонова", поточного місяця має початися збирання фюзеляжу Ан-178 (зн 007), а вже на початку літа ц.р. перший фюзеляж для Міністерства оборони має бути вийнятий зі стапеля й встановлений в цеху для стикування крил, хвостового оперення та інших компонентів.

Ан-178
Стапель для складання фюзеляжу першого Ан-178 для ЗСУ в цеху ДП "Антонов" / Фото: Офіс Президента

Варто додати, що на держпідприємстві поки що не називають три літаки для Міноборони "серією", а лише "головною партією", після успішного виготовлення якої почнеться вже справжнє серійне виробництво.

Ан-178
На українському авіапідприємстві активно готуються до початку стапельного складання фюзеляжу нового Ан-178 (зн 007) / Фото: 5 канал

На "Антонові" кажуть, що за потреби та наявності замовлень на підприємстві зможуть відновити великосерійне збирання та вийти на виготовлення 12-20, а той більше літаків на рік.

Читайте також: На ДП "Антонов" почали виготовлення Ан-178 для Міноборони України (відео)