xcounter
#

Польща в 2015 році хотіла купити 50 H225, потім передумала, а тепер це розслідує

5081
H225, фото ілюстративне, джерело - Airbus
H225, фото ілюстративне, джерело - Airbus

Або ще раз про те, до яких результатів може привести політичне втручання в закупівлі озброєнь

Комітет з питань оборони Сейму Польщі ухвалив рішення звернутись до Верховної контрольної палати (аналог Рахункової палати) з тим, щоб ця установа розслідувала, чому польський уряд в 2016 році відмовився від рішення закупити 50 гелікоптерів H225 в Airbus, рішення по яким було прийнято у квітні 2015 року.

Тим більш, що ця відмова коштувала польському бюджету виплати 18,5 мільйонів євро неустойки, яку Airbus отримала лише після 5 років судової тяганини. Про це пише французький портал Opex360.

Читайте також: САУ "Богдана" у детальних фото від 47-ої артбригади: як виглядає механізація заряджання
Демонстраційний політ H225 в Польщі, травень 2015 року, фото - Airbus

Автори публікації відзначають, що факт початку розслідування по відмові Польщі в 2016 році від закупівлі H225 має політичний контекст, оскільки цю відмову заявляв уряд, сформований партією "Право і справедливість", яка програла нещодавні парламентські вибори. Однак тут мова і про можливості, які Польща втратила, різко відмовившись від співпраці з французькою Airbus.

Поляки в рамках свого тендеру на закупівлю 50 нових гелікоптерів для сухопутних військ були готові заплатити 3 мільярди євро. Результати тендеру були оголошені якраз у квітні 2015 року, і тоді переможцем було оголошено Airbus, котра запропонувала побудувати на території Польщі лінію по виробництву самих гелікоптерів та сервісний центр.

Як тепер заявляють самі польські політики, реалізація таких умов дала б країні додаткових "бонусів" на 10 мільярдів польських злотих, не кажучи вже про те, що польська армія уже б мала 50 нових гелікоптерів замість лише 10 наявних наразі.

Демонстрація H225 в Польщі, 2016 рік, фото - JANEK SKARZYNSKI

Але в тому і була проблема, що уряд від "ПіС" в 2016 році взагалі ніяк не пояснив свою відмову від співпраці з Airbus, і натомість вирішив працювати із "зрозумілішими" йому компаніями Lockheed Martin та Leonardo, котрі уже на той момент мали свої виробничі потужності в Польщі.

Чи означає сам факт початку розслідування, що новий польський уряд захоче повернутись до співпраці з Airbus, сказати наразі складно. Але від Defense Express можемо додати, що тут вкотре маємо справу з тим, як політичні мотиви можуть впливати на проведення закупівель озброєнь.

Раніше ми писали про те, що Польща хоче купити в Південної Кореї зброю мінімум на $12 млрд, але є нюанси з грошима.

H225, фото ілюстративне, джерело - Airbus
Читайте також: Еквадор віддасть Україні старі Ми-17, натомість отримає від США UH-60 Black Hawk