xcounter
#

Еквадор віддасть Україні старі Ми-17, натомість отримає від США UH-60 Black Hawk

4208
Вертоліт Ми-17 ВПС Еквадору, фото - Axel J.
Вертоліт Ми-17 ВПС Еквадору, фото - Axel J.

Але це тільки підкреслює питання, чому б ЗСУ не передавати західну техніку напряму

США поставлять Еквадору невизначену кількість гелікоптерів UH-60A/L Black Hawk замість гелікоптерів Ми-17, які мають бути передані Україні. Ця передача буде реалізована в рамках домовленостей між США та Еквадором, які були укладені в січні 2024 року, і котрі передбачали передачу Україні радянського озброєння із запасів еквадоріанської армії, і натомість – отримання новітньої техніки американського виробництва для контрпартизанських бойових дій проти місцевих наркокартелів.

Але нюанс в тому, що із запланованих до передачі Ми-17 зі складу ВПС Еквадору справною є лише одна машина, інші можна хіба що розібрати на запчастини. Про це пише портал Infodefensa.

Читайте також: Французи говорять, що ми просимо Mirage-2000D під SCALP-EG, і це цікаво
БМ-21 "Град" збройних сил Еквадору, фото ілюстративне, джерело - Erich Saumeth

Від Defense Express додамо, що тут мова про розвиток історії, в рамках якої Еквадор підтвердив намір передати Україні свої БМ-21 "Град", ЗРК "Оса-АКМ" та гелікоптери Ми-17, за що уже отримав фактичну заборону на свої банани від РФ. Хоча тут поки нема чіткої локалізації, коли ж має нарешті відбутись ця передача, історія викликає дещо змішані емоції.

З однієї сторони, тут мова про техніку, яка знайома нашим військовим, під яку не потрібно будувати окрему інфраструктуру, і котра нам треба була б на фронті буквально "на вчора". А з іншої сторони, тут питання в тому, скільки часу на знадобиться на постановку цієї техніки в стрій ЗСУ у разі, якщо передача таки буде реалізована.

Перуанські зенітники на "Оса-АКМ", зображення наводить Infodefensa

Бо керівництво Еквадору навіть публічно визнавала, що планує віддати Україні по суті металобрухт, який наразі є в небоєздатному стані. Тому тут може бути навіть ризик в тому, що в підсумку Україна може отримати хіба що набір "донорів запчастин".

Тому заодно виникає питання, що нашій країні в рамках допомоги від тих же США краще було б одразу передавати західну техніку. Тим більш, що наприклад, у нас вже є досвід експлуатації тих самих Black Hawk, навіть якщо мова лише про авіакрило ГУР МОУ.

Раніше Defense Express писав про те, що РФ заявляє про крадіжку в неї кількох Ми-8 та Ил-76, що потім допомогли ЗСУ.

Гелікоптер UH-60A Black Hawk в розпорядженні Головного управління розвідки Міноборони України, 21 лютого 2023 року, фото - прес-служба ГУР МОУ
Читайте також: КНІДСЕ підтвердив, що рашисти 7 лютого били гіперзвуковим "Цирконом"