xcounter
#

Парашутний зашморг: командування ВПС та компанія "Авіаційні системи України" жорсто зреагували на позиції одне одного

Міг-29 на посадці. Фото - Сергій Смолєнцев
Міг-29 на посадці. Фото - Сергій Смолєнцев
6482

Тендер щодо закупівлі парашутних систем пройшов прозоро — такою була реакція Командування Повітряних Сил ЗСУ на публікацію, яка була оприлюднена на нашому сайті 1 серпня під назвою "Золоті парашути: ВПС України купують парашутні системи удвічі дорожче, ніж їм пропонують". Але далі історія почала набувати нових деталей.

Все починалось так.

Командування Повітряних Сил ЗСУ 1 липня оголосило тендер на закупівлю гальмівних парашутів для винищувачів МіГ-29 та Су-27.

Читайте також: Золоті парашути: ВПС України купують парашутні системи удвічі дорожче, ніж їм пропонують

29 липня переможцем стало ТОВ "Компанія інженерної взаємодії в авіації", яка за 30 парашутів запропоновувала ціну, максимально наближену до побажань ВПС у цій оборудці - 17 млн 695 тисяч гривень.

Керівництво компанії "Науково-виробниче підприємство "Авіаційні системи України" пропонувало свої парашути за ціною удвічі дешевше. Спочатку ця компанія були переможцем, а потім її дискваліфікували. Чому і як це було - читайте у нашому матеріалі.

Після нашої публікації була реакція як Командування Повітряних Сил Збройних Сил України, так і компанії "Авіаційні системи України".

Командування Повітряних Сил Збройних Сил України на своїй сторінці у мережі Facebook опублікувало лист-роз’яснення щодо інформації, яка з’явилася на нашому ресурі про нібито некоректне здійснення закупівлі "Систем парашутної гальмівної посадкової для літальних апаратів" однієї з військових частин.

"1 липня 2020 року військова частина оприлюднила оголошення про початок проведення тендеру «Частини повітряних і космічних літальних апаратів та вертольотів (34730000-3) (Система парашутна гальмівна посадкова для літальних апаратів)» на вебпорталі системи "Публічних закупівель ProZorro".

Під час проведення тендеру замовник (військова частина) виклав усі потрібні документи та вимоги до учасників, зокрема "Оголошення про проведення відбору учасників» (додаток 1).

У торгах узяли участь три підприємства: ПП "Укравіагоризонт", ТОВ "Компанія інженерної взаємодії в авіації" та ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Авіаційні системи України". Останнє замовник запросив на переговори, про що свідчить запис у системі ProZorro "1801 Протокол запрошення на переговори.doc» (додаток 2) від 15:59 16 липня 2020 року. Протокол додатково було надіслано учаснику на електрону адресу.

Відтак, усі процедури були дотримані. Тендер щодо закупівлі парашутних систем пройшов прозоро, вважає Командування ВПС.

При цьому у повідомленні ВПС була розміщена додаткова інформація про хід випробувань парашутів виробництва "НВП "Авіаційні Системи України".

У свою чергу, керівництво ТОВ "НВП "Авіаційні Системи України" 6 серпня на своєму сайті розмістило новий лист-звернення, з огляду на пояснення Командування Повітряних Сил.

Зокрема, там йдется про те, що "Керівництво ТОВ "НВП "Авіаційні Системи України" обурене фактом надання Командуванням Повітряних Сил України неправдивої і конфіденційної інформації щодо стану поточного тендеру на закупівлю гальмівних парашутних систем для винищувачів МіГ-29 та Су-27, а також ходу державних випробувань продукції нашого підприємства.

Зокрема, у соціальній мережі Facebook на офіційній сторінці Повітряних Сил України викладена позиція (з додаванням фотоматеріалів ) щодо нашої скарги щодо умов проведення та результатів тендеру на закупівлю гальмівних парашутів для винищувачів МіГ-29 та Су-27.

Нагадаємо – наша компанія скерувала Міністру оборони України, директору Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України і в Державне бюро розслідувань лист-скаргу на умови і результат проведення цієї закупівлі на торговому майданчику PROZORRO. Ми просили втрутитись у ситуацію і відмінити результати закупівлі №6318160; провести службове розслідування щодо дотримання принципів законності і конкурентної боротьби по тендеру.

Адже перевага у постачанні вкрай необхідних і відповідальних комплектуючих для військової авіації була надана не вітчизняному виробнику, а підприємству з сумнівними джерелами походження товарів військового призначення.

У свою чергу, компанія “Науково-виробниче підприємство “Авіаційні системи України”, що запропонувала ціну на цю поставку у 9 млн грн – майже у 2 рази нижче, ніж переможець – була дискваліфікована. Шляхом упереджених і штучних дій з боку організаторів торгів. А саме: спочатку компанію “Авіаційні системи України” було попередньо визнано переможцем цього тендеру. А потім, під приводом неприбуття на переговори, дискваліфіковано.

Проте, замість реальних спроб розібратись у ситуації, з боку Командування Повітряних Сил України були виголошені твердження, які мають мало спільного з реальністю. На тлі цього вимушені констатувати наступне.

По-перше – Командування Повітряних Сил України у своєму коментарях так і не відповіло на основне питання, яке хвилює нас і суспільство: "Чому після офіційного звернення ТОВ "НВП "Авіаційні Системи України" щодо визначення місця, дати та часу переговорів, підприємство не отримало жодної відповіді?".

Це була прикра недбалість чи злий умисел?

По-друге – вважаємо незаконним розміщення фотоматеріалу з кваліфікаційних випробувань гальмівних парашутів для Су-24 (які, доречи, не є предметом закупівлі в поточному тендері). Також не було доведено до суспільства питання успішного процесу випробування наших парашутів до МіГ-29 і Су-27 (які і є предметом поточного тендеру).

Повітряні Сили України знаходяться у вкрай катастрофічній ситуації з забезпеченням гальмівними парашутами основних типів військової авіації.

Офіційний коментар речниці Міністерства оборони України також викликав деяке здивування. Адже незрозуміло, яким чином без відповідної правової бази і практичних механізмів проведення торгів будуть проводитись закупівлі парашутів для потреб Збройних Сил України через Агентство підтримки логістики та закупівлі НАТО (NSPA).

Вже майже 5 років Наше підприємство розробляє і виготовляє зразки парашутної техніки для потреб інших країн світу. Від іноземних замовників ми постійно отримуємо схвальні відгуки щодо якості і цінової політики. Наші парашути якісніші і дешевші, ніж у інших виробників. Дивно, що у власній країні цього не помічають.

Яскравим прикладом різниці підходів є те, що Повітряні Сили Республіки М’янма випробували і здійснили ресурсний обліт гальмівного парашуту нашого виробництва для МіГ-29 за 3 місяці. Тбіліський Авіаційний Ремонтний Завод (ТАМ – єдиний серійний виробник винищувачів Су-25) – здійснив випробування гальмівного парашуту нашого виробництва для Су-25 за 4 місяці. В обох випадках нами отримані схвальні відгуки і рекомендації щодо штатного застосування.

А в Україні аналогічні процеси тривають майже 4 роки.

Чому це так відбувається – для нас є загадкою. Особливо за умов, що Повітряні Сили України знаходяться у вкрай катастрофічній ситуації з забезпеченням гальмівними парашутами основних типів військової авіації.

Треба подивитись в очі пілотам і персоналу, що готовить літаки до польотів...

Замість "відписок" через соціальні мережі потрібно вийти із своїх кабінетів і поїхати у місця базування МіГ-29 і Су-27. І викласти у мережу фотографії тих парашутів, з якими виходять на бойове чергування наші літаки. І подивитись в очі пілотам і персоналу, що готовить літаки до польотів.

Чому таке стале пасивне відношення протягом останніх 5-6 років до поточної ситуації з забезпеченням гальмівними парашутами з боку Командування Повітряних Сил для нас теж викликає подив.

Повний текст листа-звернення від компанії за цим лінком.

Від редакції

З огляду на те, що публікація "Золоті парашути: ВПС України купують парашутні системи удвічі дорожче, ніж їм пропонують" - наша, то нині ми цілком свідомо подаємо позиції обох сторін цього конфлікту. При повній впевненості, що у цієї історії обов'язково буде продовження. Бо після висловлення двух точок зору питань до цієї ситуації стало ще більше...

Читайте також: ПС ЗСУ збираються закупити 30 парашутних систем для винищувачів Су-27 та МіГ-29 майже на 18 млн гривень (фото)