xcounter
#

Золоті парашути: ВПС України купують парашутні системи удвічі дорожче, ніж їм пропонують

Вітчизняний виробник був майстерно "дискваліфікований" і у пошуках правди звернувся до Міністра оборони
Золоті парашути: ВПС України купують парашутні системи удвічі дорожче, ніж їм пропонують
7483

Командування Повітряних Сил ЗСУ 1 липня оголосило тендер на закупівлю гальмівних парашутів для винищувачів МіГ-29 та Су-27. 29 липня переможцем стала компанія, яка за 30 парашутів запропоновувала ціну, максимально наближену до побажань ВПС у цій оборудці - 17 млн 695 тисяч гривень. А вітчизняний виробник гальмівних систем з ціною удвічі меншою виявився у "прольоті".

Чому ж так трапилось?

Знайти зрозумілу і логічну відповідь на це питання якраз і намагається керівництво компанії "Науково-виробниче підприємство "Авіаційні системи України".

Читайте також: ПС ЗСУ збираються закупити 30 парашутних систем для винищувачів Су-27 та МіГ-29 майже на 18 млн гривень (фото)

Лист-скаргу на умови і результат проведення закупівлі №6318160 на торговому майданчику PROZORRO компанія скерувала Міністру оборони України, директору Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України і в Державне бюро розслідувань.

Скаржитись справді є на що. Але спочатку - деякі деталі для розуміння.

Без гальм

Гальмівні парашутні системи потрібні для скорочення пробігу літака після приземлення. Ці системи в Україні до певного часу не вироблялись - до появи зразків такої продукції від вітчизняної компанії "Науково-виробниче підприємство "Авіаційні системи України" (ТОВ "НВП "АСУ".)

Виробництво парашутів на НВП "Авіаційні системи України"

Ця компанія з 2016 р. за власні обігові кошти розробила конструкторську документацію і налагодила серійне виробництво гальмівних парашутних систем для літаків типу МіГ-29, Су-27, Су-24, Су-25, МіГ-25,31, Су-17,Су-22. Ці парашути постачаються закордонним замовникам.

Зараз на базі військових частин відбуваються державні випробування гальмівних парашутних систем для літаків МіГ-29, Су-27 і Су-24 виробництва ТОВ "НВП "АСУ".

Середня кількість застосувань кожної парашутної системи - десь 250 разів. При нормативах для МіГ-29 – 30 застосувань, а для Су-27 – 50 застосувань.

При цьому ситуація з забезпеченням авіабригад гальмівними парашутними системами насампередо до наших літаків винищувачів типу Міг-29 і Су-27 складна.

Всі гальмівні системи, які застосовуються у бойових частинах - 1989-1991 років виробництва. Тобто призначений строк використання виробів у 3-4 рази більше, ніж передбачено нормативною документацією. А середня кількість застосувань кожної такої парашутної системи - десь 250 разів. При нормативах для МіГ-29 – 30 застосувань, а для Су-27 – 50 застосувань.

Перемагає дорожче

Військово-Повітряні сили України та наші авіаремонті заводи час від часу оголошують тендери на закупівлю парашутних систем.

1 липня 2020 року Військово-Повітряні сили України оголосили черговий тендер на закупівлю гальмівних парашутних систем для винищувачів.

Згідно з вимогами замовника (військова частина А0215 ЗСУ), 7 999 250 грн планувалось витратити на закупку 10 комплектів гальмівних парашутів ПТК-10 (або їх еквіваленту) для винищувачів Су-27, а 9 690 тисяч гривень - на придбання 20 комплектів гальмівних парашутів ПТК-29 (або їх еквіваленту) для фронтових МіГ-29.

Усі вироби мають бути виготовлені у цьому році, мати встановлений строк служби 5 (для ПТК-10) або 8 років (для ПТК-29) та гарантійний ресурс у 50 або 30 застосувань відповідно. Строк постачання нових виробів – до кінця листопада поточного року.

29 липня на торговому майданчику Prozorro з’явилась інформація, що переможцем по закупівлі №6318160 вибрана компанія ТОВ "Компанія інженерної взаємодії в авіації" з запропонованою вартістю у 16 млн 470 тис грн.

А компанія "Науково-виробниче підприємство "Авіаційні системи України", що запропонувала ціну на цю поставку у 9 млн грн -майже у 2 рази нижче, ніж переможець - була дискваліфікована.

Причому у достатньо хитрий, чи, точніше, примітивний спосіб.

Операція "дискваліфікація"

За тими поясненями, які описала у своій скарзі компанія "Науково-виробниче підприємство "Авіаційні системи України", це відбувалось так.

15.07.2020 року військова частина №А0215 проводить аукціон №6318160 на торговому майданчику Prozorro щодо закупівлі 10 одиниць гальмівних парашутних систем для Су-27 і 20 одиниць для МіГ-29. Очікувана загальна вартість – 17 689 250,00 грн.

"Авіаційні системи України" запропоновали свою вартість по тендеру - на 51% нижчу, ніж очікував замовник.

16.07.2020 р. з адреси [email protected] був надісланий протокол розгляду тендерної пропозиції №1801 від 16.07.2020 р., у якому компанію "Авіаційні системи України" було попередньо визнано переможцем. І запропоновано визначити дату переговорів – відповідно до пропозицій учасника, але не пізніше 24.07.2020 року, щоб організувати і провести з нашою компанією переговори.

16.07.2020 р. з офіційної адреси підприємства у відповідь на отриманий протокол було направлене повідомлення про готовність підприємства до переговорів з проханням визначити конкретний час та місце проведення переговорів.

А далі - найцікавіше. Компанію "забанили" - і ні час, ні місце зустрічі так і не повідомили.

16.07.2020 по 24.07.2020 будь-яких листів або інших повідомлень на адресу нашого підприємства з боку військової частини №А0215 щодо проведення переговорів не надходило. А 24.07.2020 з системи Prozorro на нашу офіційну електрону адресу надійшло повідомлення що нас було дискваліфіковано замовником в зв’язку з не участю у переговорах.

У відповідь наше підприємство 24.07.2020 р. на адресу [email protected] направило скаргу щодо незаконної дискваліфікації нашого підприємства і з вимогою втрутитись в ситуацію і провести переговори. Даний лист також залишився без відповіді", - стверджують тепер у компанії "Авіаційні системи України.

А переможцем ВПС обрало ТОВ "Компанія інженерної взаємодії в авіації".

У пошуках правди

"Для нашого підприємства не є зрозумілим підхід щодо визначення переможця даної закупівлі, коли перевага в постачанні вкрай необхідних і відповідальних комплектуючих для військової авіації надається не вітчизняному виробнику, а підприємству з сумнівними джерелами походження товарів військового призначення.

ТОВ "Компанія інженерної взаємодії в авіації" є виключно торговою організацією і не є виробником гальмівних парашутних систем. Таким чином, викликає сумнів законність походження гальмівних парашутних систем у даної організації.

Незрозуміло, чому перевага в постачанні вкрай необхідних комплектуючих для авіації надається підприємству з сумнівними джерелами походження товару...

Крім цього, дана компанія має цілу купу судових справ з ДП "ЛАРЗ" щодо постачання запчастин та комплектуючих до військової авіації.

Просимо втрутитись у ситуацію і відмінити результати закупівлі №6318160; провести службове розслідування щодо дотримання принципів законності і конкурентної боротьби по тендеру №6318160", - наголошує у своєму листі до Міністра оборони керівник компанії "Авіаційні системи України".

Як воно буде далі - побачимо.

Але ще одна цікава деталь. Львівський авіаремонтний завод цього року також проводив тендер на придбання комплектів гальмівних парашутів ПТК-29 для фронтових МіГ-29. При цьому львівяни виставили ціну за комплект у 209 тис грн. Чому ж тоді тоді ВПС купує ПТК-29 по 459 тис грн за штуку?

Читайте також: "И снова здравствуйте": ізраїльська компанія Elbit Systems готова модернізувати українські МіГ-29