xcounter
#

Нове поповнення флоту: ВМС отримали гідрографічний катер, науковці - криголам та дослідне судно

2508
"Дмитро Чубарь", "Джеймс Кларк Росс" та "Бельгіка"
"Дмитро Чубарь", "Джеймс Кларк Росс" та "Бельгіка"

Колишній флагман Британської антарктичної служби "Джеймс Кларк Росс" прибув в Одесу, а в Бердянську пройшла церемонія включення катеру "Дмитро Чубарь" до складу Військово-Морських Сил Збройних сил України

У понеділок, 4 жовтня цього року, у місті Бердянськ відбулася урочиста церемонія включення гідрографічного катера "Дмитро Чубарь" (зі складу плавзасобів Бердянського МТП) до складу Військово-Морських Сил ЗСУ.

Після оголошення наказу про включення, командиром катеру було піднято Військово-Морський прапор Збройних Сил України. Даний катер виконуватиме завдання спіьно з іншим корабельним складом в акваторії Азовського моря, повідомила прес-служба ВМСУ.

Читайте також: США профінансували будівництво ще 6 катерів Mark VI для ВМСУ

В свою чергу, вранці 5 жовтня 2021 року, вже український криголам "Джеймс Кларк Росс" (колишній RRS James Clark Ross) увійшов в одеський порт - нове місце його постійної приписки. Буксири відшвартували судно до 19-го причалу, розповіли в прес-службі Адміністрації морських портів України.

Нагадаємо, криголам буде працювати в складі Національного антарктичного наукового центру. Це перший криголам, який за роки Незалежності з'явився "на озброєнні" у вітчизняних полярників.

Український криголам "Джеймс Кларк Росс" прибув до Одеси, фото - Адміністрація морських портів України

"За всі роки Незалежності - це наш перший криголам, адже весь флот, який нам залишився від Радянського Союзу, у нас використовували нераціонально і неефективно, фактично знищуючи його. Нам залишилося тоді 36 суден, з них 12 було льодового класу, але за станом на початок 2021 роки не залишилося жодного на ходу, а піддається ремонту тільки одне. І в такій ситуації ми зараз отримуємо цілих два нових кораблі - криголам "Джеймс Кларк Росс" океанського класу і, вже в Біскайській затоці, наукове судно "Бельгіка", яке теж океанського класу, але буде дослужувати у нас в Чорному морі", - відзначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Український криголам "Джеймс Кларк Росс" прибув до Одеси, фото - Адміністрація морських портів України

Варто додати, що переданому Україні за символічні $5 млн криголаму ще не придумали нове ім'я.

За попередніми планами, урочиста церемонія його перейменування, в якій візьме участь президент Володимир Зеленський, запланована на кінець цього місяця.

Науково-дослідне судно Belgica передане Україні
Науково-дослідне судно Belgica передане Україні

Також 1 жовтня цього року в Україну відправлено науково-дослідне судно Belgica, котре було передано Україні Королівством Бельгії на підтримку екологічного моніторингу Чорного та Азовського морів.

Читайте також: Україна знову говорить із Данією про можливе будівництво патрульних кораблів