xcounter
#

Україна знову говорить із Данією про можливе будівництво патрульних кораблів

2659
Мова може йти про будівництво кораблів за данським проектом Knud Rasmussen
Мова може йти про будівництво кораблів за данським проектом Knud Rasmussen

Також Військово-Морські Сили України прагнуть отримати від данських колег обладнання та екіпіровку для боротьби за живучість кораблів

Командувач Військово-Морських Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа та аташе з з аташе з питань оборони при посольстві Королівства Данія в Україні Фелікс Еббестад провели зустріч на базі 59-го будинку офіцерів в місті Одеса.

Прес-служба ВМС України в загальних рисах пише, що метою зустрічі було "підтримання військового діалогу та обговорення актуальних питань двостороннього військового співробітництва у військово-морській сфері".

Читайте також: Британська Babcock розкрила приблизні деталі проекту майбутніх ракетних катерів для ВМС України
Командувач ВМС України Неїжпапа та аташе з питань оборони посольства Данії в Україні Фелікс Еббестад, фото - прес-служба ВМС України

Зокрема, мова була про можливі перспективні проекти по будівництву кораблів для українських ВМС за участі Данії та України.

Також – про можливу передачу українським морякам від данських колег обладнання та екіпіровки, необхідних при боротьбі за живучість кораблів, в рамках програм матеріально-технічної допомоги.

У вересні 2021 року ВМС України провели перші після анексії Криму навчання по забезпеченню живучості корабля із використанням рятувальних засобів, фото - прес-служба ВМС України

"За словами аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Данія в Україні, важливість такої кооперації важко переоцінити. Королівство Данія з розумінням ставиться до викликів та загроз, які постійно переслідують Україну та готове до розвитку відносин з метою допомоги нашій країні, задля підтримання безпеки не лише в Азово-чорноморському регіоні, а й у світі в цілому", - пишуть в прес-службі ВМС України.

Патрульний корабель за данським проектом Knud Rasmussen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремі українські ЗМІ у травні 2021 року писали, з посиланням на слова директора Департаменту європейської та євроатлантичної інтеграції, багатостороннього співробітництва та протоколу Дмитра Волошенкова про те, що уряд України уже веде перемовини із Данією про можливі проекти спільного будівництва кораблів для ВМСУ. Зокрема, начебто обговорювалась можливість будівництва патрульних кораблів за данським проектом Knud Rasmussen для українського флоту.

Для довідки, ТТХ патрульних кораблів за проектом Knud Rasmussen:

  • водозаміщення повне – 2050 тонн;
  • довжина корпусу – 71 метр;
  • швидкість та дальність ходу – до 17 вузлів та 300 миль;
  • набір озброєння – одна артустановка калібру 76-мм, два кулемети калібру 12,7-мм, ЗРК малої дальності RIM-162 ESSM, легкі протичовнові торпеди MU90.
ВМС Данії мають три патрульні кораблі за проектом Knud Rasmussen, один такий корабель обійшовся данській казні у майже 80 мільйонів євро, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Миколаївський суднобудівний завод завершив капремонт тральника "Генічеськ"