xcounter
#

США профінансували будівництво ще 6 катерів Mark VI для ВМСУ

2393
Патрульні катери Mk VI ВМС США
Патрульні катери Mk VI ВМС США

За будівництво відповідає компанія SAFE Boats International, яка отримає в рамках контракту близько $85 млн

Пентагон у своєму пресрелізі позначив американську компанію SAFE Boats виконавцем контракту на будівництво шести патрульних катерів Mark VI (з можливістю додаткового замовлення ще двох одиниць), котрі будуть надані в рамках програми військової допомоги Україні.

Відповідна інформація оприлюднена в офіційному звіті прес-служби міністерства оборони США.

Читайте також: Українські проекти озброєння катерів типу "Айленд": подробиці трьох варіантів можливої модернізації для ВМСУ
Mark VI
Mk VI вирішує завдання контролю ближньої морської зони

Повідомляється, що SAFE Boats International (місцеперебування - Бремертон, Вашингтон) отримає фіксовану оплату у розмірі $84 254 484 за відповідні роботи з будівництва, оснащення, активації та навчанні персоналу шести патрульних катерів, які будуть передані Україні в рамках військової допомоги від Уряду США.

Mark VI
Американські патрульні катери Mark VI можуть бути озброєні ракетними системами малого радіуса дії

Відзначається, що цей контракт йде додатково до більш раннього - N00024-21-C-2201 (ймовірно, мова йде про контракт на два Mark VI за $19,96 млн, про який повідомлялося на початку поточного року).

При цьому, фінансування будівництва шести катерів відбудеться за рахунок американського бюджету - $43 706 883 (52%) використають з фонду розбудови потенціалу партнерів (Building Partner Capacity - BPC), а ще $40 547 601 (48%) буде надано за програмою Foreign Military Financing (зовнішнє військове фінансування).

Mark VI
Патрульний катер Mk VI має швидкість до 45 вузлів

Будівництво катерів, за планом, має бути завершено до березня 2025 року, а опціонні роботи, якщо вони будуть – до березня 2026 року.

Нагадаємо, на початку цього року, Міністерство оборони США вже заявляло про укладення контракту з компанією SAFE Boats International на виготовлення двох патрульних катерів Mk VI на суму у $19,96 млн в рамках програми Foreign Military Sales.

Island
В складі ВМС України наразі є лише два патрульні катери типу Island - P190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ"

Крім того, США готується до передачі в цьому році трьох патрульних катерів типу "Айленд" (Island) в рамках підтримки України у сфері безпеки та оборони.

Читайте також: Могли б передати Україні: ВМС США досі не визначились, що робитимуть з катерами Mark VI