xcounter
#

Могли б передати Україні: ВМС США досі не визначились, що робитимуть з катерами Mark VI

2658
Могли б передати Україні: ВМС США досі не визначились, що робитимуть з катерами Mark VI

Американські військові моряки розглядають одночасно декілька варіантів – передати ці катери одній з країн-партнерів, або ж остаточно порізати на брухт "невдалі" Mark VI

На початку червня цього року була новина, що Військово-Морські Сили остаточно вирішили вивести із свого складу 12 патрульних катерів Mark VI: Пентагон розцінив, що ці кораблі – малоефективні у сучасній війні на морі проти РФ та Китаю, і витрачати на утримання цих кораблів понад 200 мільйонів доларів на рік – якось забагато.

Один із членів екіпажу катеру типу Mark VI вручну запускає БПЛА з борту корабля, фото ілюстративне

З того часу ніяких оновлень по цій темі не було. Відтак автори порталу Naval News зробити запит на ім’я прес-служби ВМС США (CHINFO), аби дізнатись – чи визначились американські військові моряки із остаточною долею цих кораблів.

Читайте також: В США пропонують будувати корвети на заміну патрульним катерам Mark VI

Тим більш, як наголошували автори самого Naval News, Україна виражала інтерес купити до 16 одиниць Mark VI, і Пентагон як можливий варіант проговорював передачу таких катерів країнам-партнерам за програмами військової допомоги.

Підйом одного із катерів Mark VI на борт спеціального судна-транспортера, фото ілюстративне

Американські ВМС дали доволі скупу відповідь. Для початку всі наявні кораблі типу Mark VI будуть переведені на одну із баз на території самих Сполучених Штатів Америки, далі ці катери будуть поставлені на зберігання, і лише потім – командування флоту США буде визначатись із долею цих кораблів: порізати на брухт чи ж передати союзникам.

Один із катерів Mark VI ВМС США виконує патрулювання біля острову Гуам, фото ілюстративне

Автори Naval News від себе додали ще такий пасаж, який може бути корисний українським читачам. ВМС США для протистояння з Китаєм хочуть зробити ставку на малі безпілотні надводні платформи, озброєні легкою ракетною зброєю.

Але якщо міркувати із такого ракурсу, то і катери Mark VI після відповідного доозброєння цілком могли би стати "москітним флотом" США у протистоянні Пекіну.

Патрульні катери Mark VI із озброєння зараз мають лише автоматичні гармати

Ці катери і так мають малу радіолокаційну помітність, а якби катери Mark VI озброїти ПЗРК Stinger, протитанковими ракетами Javelin чи ж керованими ракетами типу Spike NLOS- їх бойові можливості виросли би на порядок.

Цілком можливо, що такі напрацювання порталу Naval News можуть тим чи іншим чином знадобитись для модернізації та розвитку Військово-Морських Сил України.

Патрульні катери Mark VI ВМС США під час стоянки на одній із баз, фото ілюстративне
Читайте також: ВМС України вдруге за останній місяць провели навчання в Азовському морі