xcounter
#

Куди йтимуть окупанти біля Маріуполя, що постійно тримають в Азовському морі хоч один корабель

7023
Два десантні кораблі проекту 1171 в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, фото - Крым.Реалии, дата публікації - 21 квітня 2022 року, зображення ілюстративне
Два десантні кораблі проекту 1171 в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, фото - Крым.Реалии, дата публікації - 21 квітня 2022 року, зображення ілюстративне

На це питання є одночасно дві відповіді – трагічна і "прозаїчна"

ВМС України постійно звітують про те, що росіяни тримають свої військові кораблі зокрема в акваторії Азовського моря. Щоправда, кількість кораблів ЧФ РФ у цьому регіоні, що поки що так і не пішли вслід за "Москвою" складає зазвичай 1-2 "вимпели". І це в принципі на перший погляд виглядає дивним, бо там ворогу свої комунікації на морі поки що, на жаль, нема кому охороняти.

Зазвичай про тимчасово окуповане рашистами Приазов’я в наших ЗМІ зараз згадують в більш позитивному контексті – в контексті "бавовни", яка почала регулярно «прилітати» по логістичним об’єктам ворога в тимчасово окупованому Маріуполі. І якби це парадоксально не звучало, але між присутністю рашистських кораблів в Азовському морі та регулярною "бавовною" по загарбникам в Маріуполі є прямий взаємозв’язок.

Читайте також: ВМСУ натякнули, що використовують PB40 Defiant проти "Рапторів" та "катерів-камікадзе" РФ
Рашистський ВДК проекту 775 прямує до тимчасово окупованого Маріуполя, 24 листопада 2022 року, зображення - H I Sutton

Ще з листопада 2022 року рашисти використовують тимчасово окупований Маріуполь як "перевалочну базу" для логістики своїх військ на Півдні та доставки військових вантажів морем, як альтернативний канал замість виведеного з ладу "Кримського моста".

Як засіб доставки використовуються зокрема десантні кораблі ЧФ РФ, "відправною точкою" слугує Новороссійск та інші російські порти. Інтенсивність доставки поки що невідома, але слід відзначити таке – як тільки у відкритих джерелах знову з’являються повідомлення про те, що в тимчасово окупованому Маріуполі знову помічена крупна колонна рашистів, значить загарбники в порт цього міста пригнали свій черговий логістичний конвой.

Рашистський суховантаж "Михаил Ненашев" завантажується зерном в тимчасово окупованому Севастополі, фото – "Крым.Реалии", дата публікації – 26 липня 2022 року

Є і "прозаїчна" причина, для чого рашистам тримати на комунікаціях в Азовському морі свої військові кораблі – "охороняти" вивіз краденого зерна з тимчасово окупованих територій України. Зокрема через порт в тимчасово окупованому Бердянську, потужності якого активно використовує ворог.

Наприклад, Генштаб ЗСУ в своєму зведенні від 16 березня 2023 року зазначив зокрема, що рашисти вивели із порту тимчасово окупованого Бердянська самохідну баржу під буксирами, навантажену збіжжям. Перевалку краденого ворог в цій гавані почав ще у червні 2022 року.

Знищений БДК "Саратов" росіяни в порту тимчасово окупованого Бердянська, 25 березня 2022 року, фото - Maxar Technologies, зображення ілюстративне
Читайте також: Рашисти можуть навіть не сподіватись на 152-мм снаряди від Ірану, бо в того інші пріоритети