xcounter
#

Кривоконь провів на ХДАВП музичний фестиваль: схоже, "забуксував" контракт з "Мотор Січчю"

2044
Виробництво літаків на заводі "завмерло" більше 10 років тому
Виробництво літаків на заводі "завмерло" більше 10 років тому

"Укроборонпром" заявляє про існування антикризового плану по стабілізації ситуації на Харківському авіазаводі. Однак саме керівництво ХДАВП діє хаотично, і це навряд чи допоможе відродити виробництво літаків на цьому підприємстві

Є така тенденція в сучасній урбаністиці – якщо якесь промислове підприємство у великому місті тривалий час простоює без виробництва, його варто перетворити на майданчик для проведення заходів масової культури.

Так мовляв можна привернути увагу громадян до проблеми реанімації об’єкту, і заодно – виручити грошей на якусь корисну справу.

Читайте також: Без бази: чому Україна критично відстає у створенні бойових безпілотників
Корпуси недобудованих літаків в цеху ХДАВП

На жаль, така "урбаністична" тенденція захопила уже і перше підприємство українського оборонно-промислового комплексу.

Тут мова про Харківський авіазавод, що входить до складу "Укроборонпрому": прес-служба цього підприємства розповіла, що 3 вересня цього року на території ХДАВП відбувся фестиваль електронної музики "THE GARDEN", на який прийшло до 3 тисяч осіб. Виручені з квитків гроші мають піти на погашення боргів по зарплаті Харківського авіазаводу.

Як свідчить фото із "місцевих" ресурсів Харкова, десь так виглядала організація фестивалю на території Харківського авіазаводу

Якби керівництво ХДАВП належним чином пояснило свій крок, цей електронний фестиваль на території заводу не мав би жодного резонансу. Харківський авіазавод простоює без державних замовлень понад 10 років. Водночас, Харківський авіазавод є складовою "екосистеми" не тільки оборонно-промислового комплексу України вцілому, але й зокрема Харкова як промислового міста. Врешті, інтерес держави та суспільства – це найперший рушій авіабудівної галузі як у нашій країні, так і в інших авіаційних державах світу. І якби команда ХДАВПП на чолі з Кривоконем відверто б заявила – "проблеми на заводі є, привертаємо увагу як можемо" - ніяких би питань не виникало.

Ан-140 - єдиний літак "Антонова", що був розроблений за часів Незалежності України, і який уже встиг повністю вийти із експлуатації в Україні (за виключенням одного літака цього типу в складі флоту "Мотор Січі)

Але ж ми маємо зовсім іншу картину: спочатку 2 вересня цього року прес-служба "Укроборонпрому" заявляє, що ситуація на Харківському авіазаводі – стабілізована, і що підприємство "оживає" завдяки замовленням.

А буквально через два дні, 4 вересня 2021 року, прес-служба самого ХДАВП по суті визнає, що підприємство вимушене заробляти проведенням масових заходів (аж ніяк не профільною діяльністю), щоб погасити борги по зарплаті працівникам.

Ан-74ТК-300Д із складу авіапарку державного підприємства "Україна". Єдиний літак такого типу був вироблений саме на Харківському авіазаводі

Харківський авіазавод в останній час регулярно стає фігурантом новин. І якщо ці новини скласти у певну послідовність, то ми побачимо, що "Укроборонпром" та керівництво ХДАВП діють хаотично. І також – що Концерн насправді не має ніякого системного плану по порятунку Харківського авіазаводу.

Нещодавно керівництво Харківського авізаводу заявило, що хоче реанімувати виробництво малого літака ХАЗ-30, і сподівається на замовлення в десятки одиниць таких літаків

У своєму повідомленні від 2 вересня цього року прес-служба Концерну заявила, що Харківський авіазавод стане "єдиним сертифікованим виробником запчастин та деталей на літаки типу Ан-74 в Україні". І водночас – 3 вересня цього року стає відомо, що керівництво ХДАВП спільно із Угорщиною планує проводити модернізацію, імпортозаміщення та технічне обслуговування літаків Ан-74. Тобто, виходить, тут прес-служба Концерну як мінімум поспішила із заявою, бо очевидно, що Харківський авіазавод тільки почав свій шлях до статусу "єдиний сертифікований виробник запчастин та деталей на літаки типу Ан-74 в Україні".

У липні 2021 року керівництво ХАЗ заявляло про існування домовленостей з "канадськими інвесторами" на модернізацію Ан-74 для використання в Арктиці

Або ж наведемо інший приклад. Базова проблема Харківського авіазаводу – йому потрібні замовлення на виробництво або ж ремонт літаків типу Ан-74 та Ан-140.

Із ефективним менеджментом по темі ремонту літаків Ан-74 для іноземних замовників – в "Укроборонпрому". Концерн оголосив про прийняття антикризового плану для ХДАВП у травні поточного року. З того часу Харківський авіазавод отримав замовлення на поставку комплектуючих на ремонт лише одного літака Ан-74 армії Єгипту, у той час як два казахські Ан-74 полетіли ремонтуватись на "410 завод цивільної авіації", хоча це підприємство не є "профільним" по ремонту Ан-74.

Єдиний в Україні літак Ан-140, що досі виконує регулярні польоти і належить до складу флоту "Мотор Січі"

На потужностях Харківського авіазаводу стоїть понад десять недобудованих літаків Ан-74 та Ан-140. На два Ан-140 в стані готовності 99% вдалось знайти замовника – "Мотор Січ", яка візьме ці пасажирські літаки в лізинг. Деталі цієї угоди керівництво ХДАВП не розкривало, очевидно – щоб не псувати медійний ефект від самого факту укладення контракту. Називалась лише величина, що угода з "Мотор Січчю" дозволила погасити борг по зарплаті в 15 мільйонів гривень.

Флот літаків "Мотор Січ" потребує заміни. На фото - Ан-24РВ, який відслужив уже майже 50 років

Втім, цієї величини в 15 мільйонів гривень цілком достатньо, аби виявити, що угода з "Мотор Січчю" не має аж такого "глобального" ефекту, як це намагається подати очільник ХДАВП Кривоконь та його підлеглі. Поки що востаннє українські Ан-140 брала у лізинг компанія МАУ, по ставці 1300 доларів за льотну годину.

Якщо конвертуємо ці гроші за поточним курсом, отримаємо еквівалент річної оплати 500 льотних годин на два Ан-140, або ж по два рейси на тиждень для кожного літака.

Один із літаків Ан-140, що стоїть в цеху Харківського авіазаводу в стані готовності 99% та може бути переданий "Мотор Січі" за угодою лізингу

Очевидно, що "Мотор Січі" нові Ан-140 потрібні для більш інтенсивної експлуатації, і очевидно, що підсумкова сума лізингового платежу має бути утричі більшою, і саме на це сподівається керівництво ХДАВП. Але ж при цьому лишається відкритим питання – а чи зможе ХДАВП ввести у стрій бодай ті два літаки Ан-140 із заявленим рівнем готовності 99%?

Якщо керівництво "Укроборонпрому" та Харківського авіазаводу вийдуть на чесний діалог з громадськістю про реальний стан справ на підприємстві, це суттєво спростить життям усім учасникам діалогу.

Адекватна орієнтація на потреби ринку цивільної авіації України могла б "поставити на крило" вітчизняну авіаційну галузь, Харківський завод зокрема
Читайте також: Долетить до Донбасу: у Росії оцінюють загрозу від нового турецького ударного БпЛА Bayraktar Akinci