xcounter
#

"Укроборонпром" відреагував на інформацію про страйк на ХДАВП

5514
ХАЗ-30 та Ан-74 в цеху ХДАВП / Фото: Vafin Oleg
ХАЗ-30 та Ан-74 в цеху ХДАВП / Фото: Vafin Oleg

У концерні повідомили, що ситуація нормалізується, новий директор підприємства працює і є контракти, але борги по зарплаті чомусь виросли на 11 млн гривень

Прес-служба державного концерну вирішила повідомити про стан справ на ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство". Ймовірно, реагуючи на інформацію щодо запланованого Первинною організацією профспілки авіабудівників та машинобудівників України на Харківському авіазаводі на 6 вересня ц.р. страйку та проголошенню недовіри генеральному директору підприємства Олександру Кривоконю.

Зокрема, у прес-службі повідомили, що ХДАВП з травня цього року регулярно виплачує поточну заробітну плату своїм працівникам. Крім того, погашено заборгованість з виплати зарплати за два місяці 2020 року – квітень і травень. Що є результатом управлінських рішень нового керівника авіапідприємства Олександра Кривоконя, призначеного на посаду 19 квітня ц.р.

Читайте також: "Мотор Січ" почне виготовляти на ХДАВП фюзеляжі для нових гелікоптерів
ХДАВП
В ДК "Укроборонпром" схоже вважають, що справи на ХДАВП покращуються

Також у "Укроборонпромі" загадали про відновлення співпраці з Єгиптом, розширення роботи з "Мотор Січ" та роботи з підготовки контракту на добудову і лізинг двох Ан-140 для національного авіаперевізника (знову ж таки для авіакомпанії "Мотор Січ").

"Триває оптимізація організаційної структури та концентрації виробництва на ХДАВПі: значно скоротився адміністративний штат, створюються комплексні бригади з усіх необхідних спеціалістів для виконання роботи у різних цехах. Відроджено дослідно-конструкторське технологічне бюро імені Костянтина Калініна, отримано сертифікат розробника та триває процес отримання сертифіката на навчання польотам", - відзначили у прес-службі ДК "Укроборонпром".

страйк ХДАВП
Повідомлення про проведення страйку профспілка заводу виклала у відкритий доступ

Окрема реакція пролунала й власне від гендиректора авіапідприємства, Олександра Кривоконя. За його словами, якби держава списала свій борг за облігації та за комунальні борги, то комерційну заборгованість і борги по оплаті праці він зміг би погасити. Тому що вже вдалося відновити контракт з Республікою Єгипет та є замовлення на виготовлення запасних частин й на ремонт літаків.

Ба більше, згідно з досягнутими новими домовленостями, на авіапідприємстві планується випускати близько 100 літаків малої авіації в рік.

"Сьогодні пішов великий попит на малу авіацію у світі. Ціни на такі літаки стрімко піднялися. Ми можемо вийти десь до 100 літаків по продажу в рік", - заявив Олександр Кривоконь у Харківському прес-клубі у четвер 2 вересня 2021 року.

Дещо по іншому виглядає поточна ситуація на думку профспілки ХДАВП. Так, причиною проголошення страйку оголошено "численні порушення новою адміністрацією трудового законодавства, масові звільнення персоналу підприємства, відсутність конструктивної програми погашення боргів заводу та відродження серійного виробництва літаків".

страйк ХДАВП
Рішення профспілки заводу, прийняте 30 серпня цього року

Також варто зауважити, що, попри заявлені прес-службою Концерну слова про нормалізацію ситуації на держпідприємстві, за оприлюдненими ними ж самими даними, фінансове становище ХДАВП продовжує погіршуватися.

Так, на момент входження у червні 2015 року до складу Концерну підприємство мало борги по зарплаті у розмірі "понад 52 млн гривень".

Станом на листопад 2019 року, під час відвідання авіапідприємства Президентом Володимиром Зеленським та дане їм колишньому очільнику Концерну Айварасу Абромавичусу доручення про погашення заборгованості по зарплатні на ХДАВП, остання становила 205,7 млн грн (станом на 16 серпня 2019 року).

ХДАВП
Борги по зарплаті на ХДАВП станом на серпень 2019 року становили близько 206 млн гривень. Станом на зараз - 263 млн гривень

На момент призначення на посаду генеральним директором Концерну Юрія Гусєва (на січень 2021 року) борг по зарплаті на ХДАВП виріс до 239 млн гривень (за даними ДК "Укроборонпром"), а станом на 1 травня 2021 року (за словами новопризначеного директора ХДАВП Олександра Кривоконя) зріс вже до 252 мільйонів 750 тисяч.

При цьому, як можна побачити за даними прес-служби Концерну, за останні чотири місяці заборгованість не зменшилась, а зросла ще на 11 млн гривень (до 263 млн грн).

Читайте також: "Пролітаючи" повз Харків: в Україну для ремонту прибув Ан-74 Казахстану