xcounter
#

"Пролітаючи" повз Харків: в Україну для ремонту прибув Ан-74 Казахстану

2085
Ан-74Т-200А (бортовий номер: 74082, заводський номер: 22-04) прикордонників Казахстану. Ймовірно саме він прилетів на обслуговування до Києва / Фото: Олександр Кулаковіч
Ан-74Т-200А (бортовий номер: 74082, заводський номер: 22-04) прикордонників Казахстану. Ймовірно саме він прилетів на обслуговування до Києва / Фото: Олександр Кулаковіч

Але його відновленням та обслуговуванням займеться київське ДП "410 ЦА", а не профільний харківський ХДАВП

З невідомих причин державне підприємство "Завод 410 цивільної авіації", котре спеціалізується на ремонті та відновленні гвинтових літаків Ан-26/32, почне роботи з обслуговування літака Ан-74Т-200А, роботи по якому більш притаманні ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство".

Про угоду між "410 ЦА" та Казахстаном, щодо ремонту та технічного обслуговування літаків Ан-26 та Ан-74, вперше стало відомо у травні поточного року. І ось у середу 28 липня ц.р., як повідомила прес-служба київського держпідприємства, літак Ан-74Т-200А Авіаційної служби КНБ Казахстану приземлився в аеропорту Жуляни.

Читайте також: ДП "Завод 410 ЦА" забезпечило себе роботою на кілька років

Звісно, сам факт замовлення таких робіт новина приємна, однак не зовсім зрозуміло, навіщо керівництво ДК "Укроборонпром" (представники "410 ЦА" окремо подякували йому за "всебічну підтримку і віру в те, що ми зможемо все") віддає ремонт Ан-74 непрофільному підприємству, в якого вже є чимало замовлень. При цьому ігнорує потреби профільного ХДАВП, в якого роботи практично немає, на відміну від багатомільйонних боргів по зарплаті.

У червні 2021 року 410 ЦА завершило виконання замовлення з ремонту трьох Ан-32Б ВПС Бангладешу
У червні 2021 року "410 ЦА" завершило виконання замовлення з ремонту трьох Ан-32Б ВПС Бангладешу

Нагадаємо, лише власним робітникам у Харкові (станом на травень ц.р.) держпідприємство було винне понад 250 млн невиплаченої заробітної плати. Роботою підприємство теж не "завалено" - достеменно відомо, що на заводі роблять окремі деталі для гелікоптерів "Мотор Січ", для чого вистачає сотні працівників, а інші 1200 (ще 300 осіб, які працюють, належать до персоналу не пов’язаному з виробництвом) сидять вдома – без роботи та без грошей.

На ХДАВП стоїть 9 недобудованих Ан-74. Імпортозамістити та добудувати їх вкрай складно, а ось почати ремонт та обслуговування вже експлуатуємих літаків цілком можливо
На ХДАВП стоїть 9 недобудованих Ан-74. Імпортозамістити та добудувати їх вкрай складно, а ось почати ремонт та обслуговування вже експлуатуємих літаків цілком можливо

Можливо, ситуація зміниться на краще у разі виконання контракту на постачання у лізинг двох майже готових Ан-140, який на початку липня ц.р. начебто підписали "Мотор Січ" та "Укроборонпром". Однак наразі ні стан виконання цієї угоди, ні її фінансові подробиці не відомі.

Один з майже готових Ан-140, який можливо буде добудований та переданий у лізинг Мотор Січ
Один з майже готових Ан-140, який можливо буде добудований та переданий у лізинг "Мотор Січ"

Також прес-служба ХДАВП повідомила, що наприкінці минулого місяця підприємство начебто уклало невеликий контракт з Єгиптом й на початку серпня ц.р. в цю країну має відбути вантаж з нових блоків та комплектуючіх для місцевих Ан-74.

Згодом, можливо, туди ж відправиться ремонтна бригада для забезпечення обслуговування одного з літаків Ан-74 Єгипту для подальшого його відновлення і забезпечення можливості перельоту на ХДАВП для виконання технічного обслуговування.

Цех ХДАВП з недобудованими літаками у квітні 2021 року
Цех ХДАВП з недобудованими літаками у квітні 2021 року / Фото: ХДАВП

Однак зрозуміло, що цього недостатньо для початку повноцінного існування авіазаводу (що потрібно зробити в рамках виконання указу "Про розвиток авіаційної галузі України") і ремонт казахських Ан-74 був би для ХДАВП дуже доречним.

Читайте також: Запчастини, ремонт та лізинг: ХДАВП поки відмовляється від будівництва нових літаків