xcounter
#

Кривоконь хоче використати Угорщину як "шлюз" для імпортозаміщення по Ан-74

6505
Проблема комплектуючих стримує реанімацію серійного виробництва літаків такого типу
Проблема комплектуючих стримує реанімацію серійного виробництва літаків такого типу

Генеральний директор Харківського авіазаводу заявляє про домовленості з угорською компанією, котра також має контакти з однією із корпорацій російського ОПК

Прес-служба Харківського авіазаводу написала на своїй сторінці у Facebook про "успішне відрядження" в Угорщину свого генерального директора Олександра Кривоконя, результат якого – угорська компанія Magnus Aircraft та ХДАВП уклали "протокол про наміри".

Малий літак ХАЗ-30 виробництва Харківського авіазаводу, фото ілюстративне

В прес-службі ХАЗ вибір угорської компанії Magnus Aircraft обсгрунтували тим, що вона зможе оформити на малі літаки виробництва Харківського авіазаводу сертифікат (EASA Європейська Агенція Авіаційної Безпеки).

Читайте також: Німеччина та Франція створюють спільну ескадрилью, що літатиме на С-130

Ну і також – що угорці допоможуть замінити на літаках ХАЗ-30 композитні деталі і авіоніку, та знайти покупців на такі літаки серед гравців світового авіаринку. Кривоконь сподівається, що його підприємство зможе продавати на світовий авіаринок до 100 малих літаків ХАЗ-30.

Недобудовані літаки ХАЗ-30 та Ан-74 в цеху ХДАВП, ілюстративне фото

Втім, тут варто звернути увагу на іншу частину повідомлення прес-служби Харківського авіазаводу.

А саме – що ХАВП спільно із Угорщиною планує проводити модернізацію, імпортозаміщення та технічне обслуговування літаків Ан-74. Ну і також – що завод домовився з угорським Університетом Печа про підготовку молодих фахівців та допомогу в розробці документації на модернізацію Ан-74 та Ан-140.

У липні 2021 року керівництво ХАЗ оголосило, що отримало контракт на добудову двох на 99% готових двох літаків Ан-140 та передачу в лізинг авіакомпанії "Мотор Січ". Як просувається виконання цієї угоди, керівництво Харківського авіазаводу не звітує

Прес-служба Харківського авіазаводу заявляє, що остаточні домовленості про співпрацю між підприємством та партнерами з Угорщини будуть укладені в жовтні 2021 року, коли до України прибуде угорська делегація. Але тут варто виголосити таке застереження.

Угорська літакобудівна компанія Magnus Aircraft виступає партнером російської державної корпорації "Ильюшин" в проекті ліцензійного виробництва легкого чотиримісного літака Ил-103. Про можливість такого проекту урядовці Російської Федерації говорили в червні 2020 року, а вже у березні 2021 року Magnus Aircraft таки придбала ліцензію на виробництво Ил-103.

Російський легкомоторний літак Ил-103 виробництва корпорації "Ильюшин", фото ілюстративне

Чи стартувало виробництво російських Ил-103 в Угорщині – точні дані відсутні. Але однак виходить, що угорська компанія Magnus Aircraft виступає партнером однієї з корпорацій російського ОПК.

І чи є доречною співпраця українського авіабудівного підприємства із угорським партнером російського "Ильюшина" - на таке питання має давати відповідь уже керівництво "Укроборонпрому", якому власне й підпорядкований Харківський авіазавод.

Реанімація виробництва Ан-74 в Харкові досі лишається невирішеною проблемою
Читайте також: "Укроборонпром" відреагував на інформацію про страйк на ХДАВП