xcounter
#

Яку військову допомогу Чехія вже давала Україні, і що ще може дати по зброї

3766
Чехія готує до відправки Т-72 та БМП-1 для ЗСУ, квітень 2022 року, фото з відкритих джерел
Чехія готує до відправки Т-72 та БМП-1 для ЗСУ, квітень 2022 року, фото з відкритих джерел

За обсягом поставленого Чехія впевнено тримається в лідерах, навіть якщо мова про техніку стандарту "Варшавського договору"

ЗМІ повідомляють, що президент України Володимир Зеленський провів перемовини із президентом Чехії Петром Павлом, зокрема щодо подальшої військової допомоги для ЗСУ. В цьому контексті цілком логічно виникає питання про те, що уже нам постачала Чехія, і яку зброю ще може дати у майбутньому. Відповідь на це питання є у відкритих джерелах, з яких випливає, що ця країна уже є в лідерах за військовою допомогою Україні, навіть якщо тут мова про техніку стандарту "Варшавського договору".

Зокрема, як узагальнюють автори порталу Oryx, Чехія за різними програмами підтримки уже поставила або готує до поставки протягом 2023 року близько 170 танків типу Т-72, і також – поставила орієнтовно до 100 одиниць БМП-1 різних варіацій, починаючи з квітня 2022 року.

Читайте також: Як США все ж таки передадуть Україні касетні боєприпаси попри цілий ряд заборон і як це може виглядати
Відновлення та модернізація Т-72 для ЗСУ на потужностях чеської Excalibur Army, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Деяку допомогу Чехія дала Україні і для зміцнення захисту нашого неба. Тут, за консервативними оцінками Oryx, може йти мова про поставку мінімум шести ЗРК "Стріла-10" та орієнтовно 160 ПЗРК "Стріла-2", починаючи з березня-квітня 2022 року. Ну і також – орієнтовно 115 "зенітних тачанок" Victor, оснащених 14,5-мм зенітними кулеметами.

Крім того, стверджує Oryx, чехи дали мінімум чотири вертольоти Ми-24В, понад 30 РСЗВ типів БМ-21Т "Град" (на шасі Tatra) та RM-70 Vampire, деяку кількість гаубиць Д-20 і самохідних артустановок 2С1 "Гвоздика", та могли дати кілька десятків колісних САУ DANA різних модифікацій.

Отримані від Чехії ударні вертольоти Мі-24В в строю ЗСУ, липень 2022 року, фото з відкритих джерел

Тут також може йти мова про те, що Чехія за різними програмами підтримки України передала нашому війську також близько півсотні БПЛА різних типів та класів, та як мінімум одну систему РЕБ типу Morush для протидії рашистським безпілотникам.

Що стосується зброї для піхоти, то тут, як припускає Oryx, Чехія могла поставити для України мінімум понад сотню 120-мм мінометів, понад 10 тисяч одноразових гранатометів РПГ-75, кілька десятків одиниць різних типів стрілецької зброї та кілька мільйонів набоїв до них, та начебто понад 1 мільйон артилерійських й танкових пострілів, починаючи з лютого 2022 року, поставлених за різними програмами підтримки.

Перевезення чеських САУ 2С1 "Гвоздика" для ЗСУ на трейлерах, квітень 2022 року, фото - Echo24

Навіть якщо підрахунки Oryx за окремими позиціями були вкрай неточні, все рівно це ілюструє той буквально величезний масштаб військової допомоги, який за час повномасштабної війни РФ проти України надала нам Чехія.

Що стосується перспективних напрямків допомоги від Чехії, то тут це стосується, як не дивно авіації. Повітряним Силам потрібні не тільки сучасні винищувачі, але й сучасні навчальні літаки також. І схоже, що саме на це покладається Чехія, коли пропонує нашій країні кооперацію у виробництві та поставки своїх L-159, які залежно від модифікації можуть працювати або як навчально-бойові літаки, або взагалі як легкі штурмовики.

Літак L-159 чеських ВПС, ілюстративне фото від Armada CR
Читайте також: На озброєнні ЗСУ має з’явитися ще одна 155-мм САУ, і це турецька T155 Firtina