xcounter
#

Що це за легкі штурмовики L-159, про передачу яких Україні заговорили в Чехії

30653
L-159A приватної компанії Draken International, фото з відкритих джерел
L-159A приватної компанії Draken International, фото з відкритих джерел

Такі літаки мають свої переваги та нюанси, але для їх застосування все рівно доведеться переучувати наших пілотів

Президент Чехії Петр Павел в інтерв’ю місцевому виданню Irozhlas сказав, що його країна могла би передати Україні легкі штурмовики L-159, які були б все рівно корисні як літаки безпосередньої підтримки військ, особливо під час майбутнього контрнаступу ЗСУ. Звісно, там треба точніше враховувати контекст: журналіст спитав главу держави, чи усі варіанти для допомоги Україні уже вичерпані; у відповідь Петр Павел став вголос розмірковувати, чим ще Чехія могла би допомогти ЗСУ, і там про можливу передачу L-159 прозвучало як про максимум можливої допомоги.

Але якщо глава дружньої держави вголос для своїх ЗМІ виразив готовність дати для ЗСУ літаки вітчизняного виробництва, то цей варіант із L-159 варто розібрати детальніше.

Читайте також: Швеція вдруге відмовилась дати Україні Gripen, і це парадоксально гарна новина
Літак L-159 чеських ВПС, ілюстративне фото від Armada CR

Чеський легкий штурмовик L-159 від Aero Vodochody є кульмінацією розвитку сімейства літаків, що походить від L-39 "Альбатрос", бо навіть перспективний F/A-259 розроблений саме на базі цього легкого штурмовика. Але на відміну від базового L-39, чи літака L-59, що може поєднувати роль навчального літака і легкого штурмовика, L-159A має кабіну лише для одного пілота, навчальна двомісна версія L-159T виготовляється шляхом переробки L-159A.

Загалом від самого літака залишився фактично перероблений планер. У L-159 проведено посилення конструкції, замінено двигун АІ-25 на потужніший Honeywell/ITEC F124 на 28 кН замість 16,9 кН. Але головні зміни, як завжди, усередині.

Інтегровано бортову РЛС сімейства FIAR Grifo L від італійського Leonardo, а також можливість встановлення контейнера Litening для використання високоточного озброєння з напівактивним лазерним наведенням. Й загалом вся авіоніка замінена й фактично мова йде про "цифровий борт" та звісно кабіну. А останнє означає, що багато компонентів оновлення можуть бути замінені відповідно до бажань замовника.

L-159 має 7 вузлів підвіски, один під фюзеляжем підтримує встановлення контейнера Litening. Бойове навантаження може сягати до 2,4 тонн, зокрема підвісні контейнери з авіаційними гарматами, некеровані або керовані авіабомби типів GBU-12 та GBU-16, JDAM, ракети "повітря-повітря" AIM-9 Sidewinder або ж ракети "повітря-земля" AGM-65 Maverick. Бойовий радіус складає до 790 км, максимальна швидкість польоту до 920 км/год.

Літак L-159 іракських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чеський L-159 створювався уже в 1990-х роках після розвалу "Варшавського договору", був прийнятий на озброєння ВПС Чехії уже в 2001 році. В ідеологію цього літака була закладена концепція легкого штурмовика для конфліктів малої інтенсивності. І що цікаво, саме в такій ролі L-159 уже встиг повоювати в строю ВПС Іраку, проти бойовиків ІДІЛу протягом 2015-2022 років.

Літаки L-159 в своєму розпорядженні мають лише сама Чехія (16 ударних L-159A та 8 двомісних навчально-бойових L-159T1 та L-159T2), Ірак ( 10 ударних L-159A та один двомісний L-159T1) та приватна військова компанія Draken International ( 24 літаки L-159A в строю, ще чотири – "донори запчастин").

L-159A приватної компанії Draken International, фото з відкритих джерел

На цьому тлі бажання президента Чехії Петра Павла зробити Україну четвертим користувачем літаків цього типу виглядає як мінімум логічним. Тим більш, що нашій країні потрібно оновлювати не тільки винищувачі, але й штурмову авіацію також.

Втім, далі починаються свої нюанси. І тут мова не стільки про "паспортний" показник бойового навантаження для L-159A, як про ресурсну можливість отримати кероване озброєння під ці літаки. Або ж – про строк, необхідний для переучування наших пілотів на L-159A, котрий має мало спільного із базовим L-39C, особливо в плані бортової апаратури та силової установки.

Але якщо фраза про можливу передачу Україні L-159 від глави Чехії уже прозвучала, то варто дочекатись логічного завершення цієї історії.

L-159A чеських ВПС, фото - Aero Vodochody
Читайте також: РФ не змогла продати Іраку комплектуючі до Ми-28 та Ми-35, натомість активніше працюють іракські F-16QI